Un sanitari fent un test d'antígens a una dona

El risc d'òmicron sobre el qual ja alerten els experts: No ho havíem vist abans

La nova variant ja genera la majoria de contagis de Covid-19 a Espanya

Òmicron s'ha convertit, potser, en la variant més coneguda de la Covid-19. Des que va començar la pandèmia n'han sorgit diverses, però cap que hagi tingut la repercussió d'aquesta última. Les darreres setmanes, els contagis d'òmicron s'han disparat, fent que la variant estigui en boca de tothom.

Muntatge símptomes òmicron
Els símptomes d'òmicron poden aparèixer abans de donar positiu. | CatalunyaDiari

Tot i això, sembla que aquesta soca del virus té uns símptomes molt més lleus, però la seva gran capacitat de contagi ha provocat que hi hagi molts més casos positius. Això, però no s'ha traduït amb un percentatge més elevat d'ingressos a les UCI i morts.

La soca òmicron s'ha convertit ja en la predominant a Espanya, sent la responsable de la majoria de contagis.

Persones amb símptomes poden donar negatiu als tests

Sobre aquesta nova variant òmicron, diversos experts han confirmat que alguns símptomes arriben, fins i tot, abans de donar positiu. Això vol dir que hi podria haver persones amb símptomes que es facin un test d'antígens o una PCR i que el resultat sigui negatiu malgrat tenir el virus.

En aquest sentit, el doctor Juan José Badiola, director del Centre de Malalties Transmissibles de la Universitat de Saragossa, ha assegurat que «òmicron provoca, fins i tot, símptomes abans de donar positiu, això no ho havíem vist abans».

Aquest expert veu en aquest nou escenari un problema clar, els col·legis. «Els pares amb nens amb símptomes no els haurien de portar a l'escola», ha advertit. I és que, un nen pot presentar símptomes, però donar un fals negatiu a la prova diagnòstica, cosa que provocaria molts més contagis.

Evidentment, no seria l'únic escenari de risc, ja que això podria provocar més contagis en feines, reunions familiars i molts altres llocs.

Les persones amb símptomes i prova negativa haurien de repetir la prova uns dies després

El doctor ha explicat que una persona pot pensar que té la Covid-19 en presentar símptomes, però, en fer-se la prova, donar negatiu. En aquest cas, malgrat els símptomes, la persona es refiaria del resultat negatiu, passant a fer vida normal. És aquí on vindria el problema.

Aquesta persona ja podria estar contagiada d'Òmicron i amb símptomes, però sense donar encara positiu. Per això, si fes vida normal, podria contagiar les persones del seu entorn.

És per això que es recomana també que, amb símptomes i amb un test d'antígens negatiu, es torni a repetir la prova alguns dies després. El segon test podria llavors confirmar el positiu.

Tot i aquestes advertències, l'expert ha assegurat que tampoc cal preocupar-se en excés, simplement bregar amb la situació actual. «El risc serà alt i la previsió és que hi haurà molts casos, així que no ens queda altra que assumir aquesta realitat».

«No podem comparar la situació de la grip amb la situació de la pandèmia. Cal esperar que passi aquesta onada perquè ningú pot assegurar que no aparegui una altra variant», ha assegurat.