Un conductor proveint-se en una gasolinera Cepsa al costat del seu cotxe blanc

Sense treva a les benzineres: l'anunci que és tot un maldecap per als conductors

Les benzineres continuen elevant els preus del carburant

Els conductors catalans tenen motius per preocupar-se. El preu dels combustibles fa diverses setmanes que creix i tot apunta que es mantindrà aquesta tendència durant un temps.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquests últims dies arribaven males notícies. Aràbia Saudí comunicava la intenció d'ampliar fins al mes de setembre la retallada voluntària d'un milió de barrils diaris de cru. Van començar a implementar aquesta mesura al juliol i no descarten que aquest plantejament es prorrogui o fins i tot arribin a augmentar el seu abast.

Així ho va confirmar una font oficial del Ministeri d'Energia a l'agència Saudi Press Agency. Això implica, per tant, que de cara al setembre, la producció de cru del país arribi als 9 milions de barrils diaris. D'aquesta manera es mantindrien en una línia molt semblant a la d'agost.

Tal com assenyalen a la informació, aquesta retallada d'un milió de barrils se suma a l'ajust voluntari de l'abril del 2023. A més, està previst que es prolongui fins a finals de l'any que ve, publica El Debate. La font oficial esgrimeix que la decisió adoptada té el propòsit de reforçar els esforços precautoris que fan els països de l'OPEP+. Entenen que es tracta de la manera de donar estabilitat i equilibri al mercat petrolier.

Muntatge amb una benzinera i un cercle amb un treballador amb un sortidor a la mà
La decisió d'Aràbia Saudí afectarà les benzineres catalanes | Getty Images, RossHelen

El combustible fa quatre setmanes que puja de preu

Era un secret de domini públic que el combustible experimentaria una pujada de preu durant aquesta època de l'any. Passa tots els estius, i aquest no seria diferent. De moment no s'han assolit els valors registrats el passat exercici, però sí que van quatre setmanes de pujades consecutives.

La benzina arriba a un preu mitjà durant aquesta setmana de 1.650 euros el litre, amb un creixement del 2,16% en només set dies. No es registraven aquestes xifres des del 17 d'abril passat, com indica el Butlletí Petroler de la Unió Europea.

La mateixa tendència presenta el dièsel, que també acumula quatre setmanes consecutives a l'alça. L'última arriba al 2,45%, fins a situar-se a 1,501 euros el litre. Tampoc no s'arribava a aquests preus des de mitjans d'abril.

Aquestes dades no suposen cap sorpresa per als conductors. Agost és el mes en què es realitza un nombre més gran de desplaçaments amb motiu de les vacances d'estiu. La Direcció General de Trànsit (DGT) calcula que al llarg d'aquest període hi haurà més de 49 milions de desplaçaments.

Això, les petrolieres i les benzineres ho aprofiten per elevar els seus preus. Són coneixedores que hi ha més demanda i que el consumidor està disposat a pagar el que sigui.

Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
En aquests moments es paga menys que fa un any | Getty Images, Maria Sbytova

El consol que queda als conductors

Els preus que trobem a les estacions de servei es poden considerar elevats. Tot i això, al conductor encara li queda un consol; si mira enrere, comprovarà com la situació és molt diferent de la de l'estiu passat. En aquelles dates es van assolir autèntics rècords, el litre de gasolina es pagava a 2,141 euros, mentre que el dièsel va arribar a 2,1 euros.

Amb els valors actuals, omplir el dipòsit en un vehicle de benzina amb capacitat de 55 litres pujarà a 90,7 euros. Suposa tres euros menys que el mateix període de l'any passat, publica El Español. Per la seva banda, als dièsel s'arribarà a 82,5 euros. Són 11,5 euros menys que el darrer estiu. En tots dos casos s'hi inclou la bonificació de 20 cèntims que aportava l'administració.

Cal dir que malgrat la tendència a l'alça dels darrers temps, la benzina està per sota de la mitjana de la UE. Es paga a 1,789 euros el litre, mentre que el gasoil a 1,641 euros.