Mangueres d'una gasolinera

El preu de la gasolina i el dièsel per aquesta setmana, després de la data més temuda

La setmana comença sense grans diferències respecte a ahir, però la situació canviarà previsiblement els pròxims dies

Aquest diumenge, 5 de febrer, va entrar en vigor la prohibició d'importar gas de Rússia a Europa. La mesura ha generat molta preocupació, perquè gairebé la meitat de les importacions de dièsel provenen d'allà. La incògnita ara és saber com evolucionaran els preus dels carburants.

A curt termini, no es preveuen grans canvis en el preu de la gasolina i del dièsel. Això és així perquè companyies com Repsol, Cepsa i BP han acumulat prou recursos per evitar l'escassetat. Tot i això, en qüestió de setmanes omplir el dipòsit podria costar més de cent euros.

És l'advertiment de molts experts que preveuen un procés inflacionista a mitjà o curt termini. La majoria coincideixen a assenyalar el mes d'abril com el moment d'augment dels costos. De moment, però, aquests són els preus de la gasolina i del dièsel avui a les estacions de servei d'Espanya.

Els preus de la gasolina i del dièsel avui

Les grans companyies donen per fet un fort increment dels preus de la gasolina i del dièsel les pròximes setmanes. És una previsió lògica, ja que l'oferta es redueix per satisfer la mateixa demanda en ple context d'inestabilitat econòmica i d'inflació creixent.

Foto de cotxes fent cua en una gasolinera Repsol.
Molts aprofiten els últims dies de preus baixos | Europa Press

La setmana comença sense grans ensurts pel que fa al preu de la gasolina i del dièsel. De fet, la bretxa entre el gasoil i la gasolina es va reduint respecte als mesos anteriors. El setembre de l'any passat era de 12 cèntims, mentre que ara és de només 0,012 cèntims.

Avui, dilluns, 6 de febrer, la gasolina 95 costa 1,665 euros el litre, la gasolina 98 és a 1,824, i el gasoil marca 1,667, mentre que els preus màxims van ser de 2,152 euros el litre de benzina 95, fins a 2,311 la benzina 98, i 2,106 el dièsel. No obstant això, la cosa podria canviar aquests dies amb una forta pujada.

 

Futur incert: què passarà?

Tot i que està prevista una forta pujada dels preus d'aquí a uns dies, està gairebé descartat un escenari de desproveïment. Les reserves permetran resistir uns dies sense canvis significatius i després es podrien introduir nous subministradors com la Xina o l'Índia.

L'última setmana de gener, tant la benzina com el dièsel van pujar, però de manera desigual. La gasolina es va encarir un 1,47%, acostant-se així una mica més al dièsel, el preu del qual va augmentar un 0,93%. L'inici de la setmana marca una estabilització dels preus, que dona una treva breu.

Si l'evolució dels preus respecta la previsió estimada, a l'abril, omplir un dipòsit de 55 litres costarà més de 100 euros. Sense la bonificació del Govern, seran els consumidors els que carregaran amb el cent per cent del cost i això, a més, en plena inflació dels aliments per a la cistella de la compra.

El preu del dièsel, per sobre dels 2 euros

Si les companyies coincideixen en alguna cosa és a l'escenari d'incertesa que s'obre a partir d'ara. S'estima que el preu del dièsel a les benzineres s'elevarà per sobre dels dos euros les pròximes setmanes. S'arribaria així al màxim històric que es va assolir l'estiu del 2022.

Els experts no descarten que el preu dels carburants superin els màxims històrics de l'any passat. Això sí, serà en tot cas un encariment temporal que no es mantindrà permanentment. De totes maneres, de moment, el govern no es planteja restituir les ajudes directes per bonificar la benzina i el dièsel.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp