Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una bombeta amb monedes damunt d'una taula.

El preu de la llum frena la caiguda i aquest diumenge repunta fins als 247,89 euros/MWh

Aquesta xifra, però, és uns 130 euros menys que diumenge passat, quan la llum es va pagar a 379,03 euros/MWh

El preu de la llum frena la caiguda progressiva de la setmana —després del màxim històric de dimarts— i aquest diumenge pujarà fins als 247,89 euros/MWh, un 0,75% més que avui dissabte (246,05 euros), segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE). Es tracta, però, d'uns 130 euros menys que diumenge passat, quan el preu va ser de 379,03 euros/MWh.

Segons les dades, la franja horària més cara aquest diumenge 13 de març serà de vuit a nou del vespre amb un import de 389,9 euros/MWh, mentre que la franja més barata serà entre les quatre i les cinc de la matinada amb 174,51 euros/MWh. Si la xifra es compara amb el mateix dia del 2021, el preu de la llum s'ha multiplicat per 10 en un any, ja que el diumenge 14 de març de 2021 la llum es va pagar a 24,54 euros/MWh.

Pics de fins a 700 euros el megawatt hora

La invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus ha agreujat l'increment de preu de l'energia en les dues darreres setmanes, amb una important escalada en el cost del gas i de l'electricitat. En aquest sentit, l'augment del preu de la llum durant el mes de març ha suposat pics de fins a 700 euros el megawatt hora. Això ha provocat que la indústria hagi hagut de fer ajustament en la producció per evitar les franges més cares.

Els sectors més afectats per aquesta escalada de preus són els que consumeixen grans quantitats d'energia com la siderúrgia, metal·lúrgia no fèrrica, química o gasos industrials; així com la indústria paperera.

La dependència de la Unió Europea del gas rus

Cal recordar que Europa té una crucial dependència del gas procedent de Rússia, que en el darrer exercici s'ha situat entorn el 20%, tot i que la mitjana és del 40%.

En aquest sentit, cal destacar que Vladímir Putin ha amenaçat de tallar el subministrament de gas a Europa com a resposta a les sancions dels Estats Units i la Unió Europea.