Una filera de camions estacionats

L'avís dels transportistes sobre el preu dels carburants: «Hi ha empreses que perillen»

El cost de la benzina i el gasoil s'ha disparat en les dues darreres setmanes, arran de la invasió russa a Ucraïna

L'increment del preu dels combustibles fa «perillar empreses», amb la possibilitat de tancament en algunes d'elles. Aquesta és l'alerta que han enviat els transportistes, després que el preu dels carburants s'hagi disparat en les darreres setmanes. Asetrans, la patronal del sector a Girona, ha recordat que treballen amb «marges molt petits», un fet que dificulta poder operar algunes companyies.

El vicepresident de l'entitat, Eduard Ayach, s'ha mostrat segur que el cost del transport tant de mercaderies com de passatgers s'incrementarà, alhora que ha afegit que l'augment del preu dels carburants és «insostenible». Ayach ha manifestat que un dels sectors que es poden veure més afectats és el del transport escolar, on els preus estan ja fixats i no es poden modificar.

En aquest sentit, confia que els contractes es puguin revisar, pal·liant així l'impacte de l'increment del preu del combustible.

«És una problemàtica que fa molt temps que dura»

Asetrans confia que el sector pugui resistir aquest nou embat, però reconeixen que hi haurà empreses que ho passaran malament si la tendència es manté. En aquest sentit, Ayach ha dit que «qualsevol afectació afecta molt» i, per tant, «es veuen perillar empreses». Així, ha afegit que «cal tenir en compte que es tracta d'una problemàtica que no és d'ara, sinó que fa molt temps que dura».

Davant tota aquesta situació, la patronal veu com a solució més immediata un increment en el preu dels seus serveis. «Som part d'una cadena. Veiem com el nostre client ha d'incrementar el cost del seu producte pel preu de l'energia i nosaltres ens veiem obligats a fer el mateix quan pugen els carburants. Sense benzina no podem treballar», ha dit Ayach.

Des de la patronal gironina aposten per iniciar un procés de negociació entre tots els actors implicats i arribar a acords, per tal que els productes arriben a la seva destinació amb el menor increment de preu possible, però assegurant que «les empreses siguin viables».

No donen suport a l'aturada indefinida convocada per una associació minoritària

Asetrans ha assegurat que no donen suport a l'aturada indefinida que s'ha convocat des de la 'Plataforma para la Defensa del Sector del Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional', una associació minoritària amb poca representativitat. Tot i això, Ayach considera que entenen els motius de la convocatòria, tot i no donar-hi suport.

En aquest sentit, el vicepresident d'Asetrans espera que des del govern central es posin les mesures adequades perquè «hi hagi la màxima normalitat possible».