Aquest diumenge, 28 d’abril, és una data marcada en vermell al calendari per Joan Ruiz (PSC); Jordi Salvador (ERC); Sergio del Campo (Ciutadans); Ismael Cortés (En Comú Podem); Jordi Roca (PP); i Ferran Bel (Junts per Catalunya). Tots, menys Bel, són els números u per Tarragona de les respectives formacions de cara a les eleccions generals.
L’antic alcalde de Tortosa, Ferran Bel, és, a la pràctica, el número 1 de Junts per Catalunya arran del fet que el seu cap de llista, el conseller Josep Rull, està a la presó pels fets de la tardor de 2017.
La circumscripció «més plural» de l'Estat
En l’anterior contesa electoral, Tarragona es va transformar, en paraules de qui aleshores era president del govern espanyol, Mariano Rajoy, «en la província més plural d’Espanya». Es referia al fet que els sis diputats que estan en joc a la demarcació es van repartir de manera proporcional: 1 En Comú Podem; 1 PSC; 1 ERC; 1 PP; 1 PDeCAT; 1 Ciutadans.
Aquestes generals trencaran la igualtat. Les diferents enquestes publicades indiquen que la victòria, a Tarragona, se la disputaran socialistes i republicans. Esquerra s’ha mantingut al capdavant durant bona part de la precampanya i també la campanya però, en els darrers dies, el PSC s’ha desmarcat arribant, fins i tot, a previsions d'assolir tres diputats, el que deixaria, si es confirmés, el repartiment d’escons en tres mans: PSC (3); ERC (2); Ciutadans (1).
Els diferents caps de llista han promogut estratègies diferents durant aquests dies de campanya, difícil de gestionar per estar partida per la Setmana Santa, però cap no ha apostat per grans actes. Quan tot just falten tres dies per acabar la campanya, només el PSC ha aconseguit reunir prop de mig miler de persones a Tarragona amb la visita de Pedro Sánchez.
Una campanya de perfil baix
Joan Ruiz va pel camí de complir la seva cinquena legislatura al Congrés dels Diputats on va arribar l’any 2008, amb José Luís Rodríguez Zapatero, el darrer govern socialista abans del president Pedro Sánchez. Ruiz ha jugat a no arriscar i ha fet poques intervencions davant dels mitjans de comunicació però sí que s’ha deixat veure acompanyant a la ministra Meritxell Batet, tant a Reus, Cambrils, com a Tarragona.
Jordi Salvador, cap de llista d’Esquerra, i l’altre gran candidat a endur-se la victòria a Tarragona, ha prosseguit el canvi de rumb estratègic que els republicans estan impulsant en els darrers mesos, allunyant-se dels maximalismes de Puigdemont i aproximant-se, o intentant-ho, a la creació de nous tripartits. Sobre la idea força que s’ha de votar a Esquerra per evitar que Albert Rivera sigui vicepresident del govern, Salvador —acompanyat de Laura Castell, la número u al Senat i flamant número dos de Pau Ricomà de cara a les municipals a Tarragona— ha situat el seu partit com «l’únic que defensa els drets socials i la sobirania de Catalunya».
Esquerra Republicana ha comptat, durant aquests dies, amb diferents visites al territori dels seus líders, com Roger Torrent, president del parlament de Catalunya; Pere Aragonès, vicepresident del govern de la Generalitat de Catalunya; Gabriel Rufián, cap de llista per Barcelona; Joan Tardà, que tancarà aquest dijous, 25 d’abril, la campanya a Tarragona i, per via telemàtica, Raül Romeva i Oriol Junqueras des de Cambrils.
I pel que fa a Ciutadans, l’altre partit que, excepte sorpresa de darrera hora, obtindrà representació aquest diumenge electoral, Sergio del Campo, el seu cap de llista, ha fet una campanya de petit format, amb actes reduïts però en molts municipis, i només ha comptat amb una gran estrella convidada: Inés Arrimadas, a Salou, en un míting que els taronges també van fer servir per donar promoció al seu alcaldable pel municipi, Pere Lluís Huguet.
De fet, aquesta ha estat una constant de Ciutadans durant aquests dies d’intensa activitat electoral: aprofitar la campanya de les generals com a rampa de llançament dels seus alcaldables als municipis del territori. Així van començar la campanya.
Els partits que podrien quedar fora
Tot apunta que Jordi Roca (PP), Ismael Cortés (En Comú Podem) i Ferran Bel (Junts per Catalunya) no obtindran la credencial de diputat aquest diumenge. El cas de Cortés és, potser, un dels més significatius perquè en les darreres eleccions generals la seva formació va guanyar a la demarcació.
Ara bé, el canvi de cap de llista, un Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla, ben valorat però amb problemes interns amb els representants de Podem a Tarragona, no ha quallat. Cortés no disposa d’una agenda pròpia per Tarragona (s’ha reunit, per exemple, amb els estibadors del port de Tarragona, un conflicte resolt fa mesos) i tampoc coneix els consensos del territori, com ara sobre la necessitat de prioritzar el Corredor del Mediterrani per davant del Corredor Central.
PP i Junts per Catalunya són les dues formacions amb pitjors previsions. En l’àmbit estatal els populars podrien marcar el seu terra electoral, obtenint el seu pitjor resultat des de la refundació del partit de centredreta. Tarragona juga un paper important en el PP de Pablo Casado, i així va quedar pal·lès en la seva visita a la ciutat.
Alejandro Fernández, tarragoní, és el president del PPC i Jordi Roca, cap de llista per Tarragona, és un dels homes de confiança de Casado a Catalunya però electoralment el PPC es troba en un moment crucial. Si es confirmen els mals pronòstics electorals, un diputat i només per Barcelona, els conservadors hauran desaparegut de Catalunya. Aquests mal presagis han contagiat, sens dubte, una campanya a la demarcació amb flaire derrotista.
En l’àmbit independentista, el clam del president Carles Puigdemont sobre la necessitat «d’anar a Madrid a defensar l’1 d’octubre» no ha arrelat segons el que indiquen les enquestes. L’aposta per Rull, empresonat, com a cap de llista, tampoc sembla que hagi impulsat les perspectives electorals del partit i Ferran Bel, un home profundament coneixedor de Tarragona i de la situació econòmica del nostre territori, està intentant impulsar les comarques ebrenques, i de l’interior del Camp de Tarragona, per pal·liar la pèrdua de suport a la costa, però sembla que no n’hi ha prou.