Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol entre boira al Priorat

Quan acabarà el fred tan dur? Lleuger respir els propers dies, però compte, a l'hivern li queda molta corda

Els pròxims dies cada cop farà més bonança durant el dia i les glaçades nocturnes quedaran concentrades a l'interior i al Pirineu

Imatge d'una sortida de sol entre boira al Priorat
El sol i les boires seran els protagonistes d'aquests pròxims dies | Joan Ramon Coll

La situació s'ha tranquil·litzat molt al llarg d'aquest inici de la Setmana dels Barbuts a Catalunya, la dita diu que és la més freda  de l'any, però enguany s'ha avançat. Les  nevades insòlites a molts punts del sud de  Catalunya ja són història i l'anticicló  és ara mateix el que domina i pren protagonisme al llarg d'aquesta setmana a Catalunya.  Aquesta situació s'allargarà fins al pròxim cap de setmana, com a mínim, amb petites excepcions. Tot i això, l'arribada de l'anticicló  no vol dir que hagi de deixar de fer fred.

Els pròxims dies seguirem amb aquesta dualitat de boires  a ponent , gebradores  a primeres hores del matí i dies radiants a la resta. A part de les zones amb boires, aquest temps  més estable i assolellat facilitarà un ascens de les temperatures  i és que farà més bonança a les hores centrals del dia. Malgrat tot, les nits  seguiran sent fredes  a tot el país. Fet que ens recordarà que encara som a mitjans de gener, enmig de la  Setmana dels Barbuts i que tenim hivern  per setmanes o mesos.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Cada cop més bonança diürna

Així doncs, de cara a aquest pròxim dijous,  14 de gener, seguirem amb un temps  completament assolellat pràcticament arreu i només amb alguns núvols prims que no portaran més conseqüències. Les boires, que seran gebradores  a primeres hores, s'aixecaran a les hores centrals del dia, però no deixaran sortir el sol. En aquests indrets del nord del pla de Lleida i l'altiplà central, l'ambient gèlid  seguirà sent el protagonista. La tramuntana  i el mestral  seguiran bufant als dos extrems del territori de forma moderada.

Les temperatures  començaran a pujar amb més ganes a tot el país, tant màximes com mínimes, excepte als indrets on hi hagi boira, que es mantindran fredes  i sense canvis significatius. Valors ja  més  normals per l'època a la resta de comarques. De cara a  divendres, 15 de gener, podria arribar un nou front atlàntic  que comportaria nevades altre cop al vessant nord del Pirineu i un nou descens de les temperatures. Al Pirineu i a la costa, el descens seria brusc, però als llocs amb  boira, es mantindrien sense canvis.

Fred, però ja normal per l'època

Finalment, al llarg del cap de setmana del 16 i 17 de gener, sembla que l'anticicló  serà el clar protagonista amb cels asserenats i un sol que dominaria arreu, les boires  es podrien aixecar transitòriament, per tornar el diumenge, però el primer aspecte encara no està del tot clar. A la resta de Catalunya  seguiria el  sol  acompanyat de vent  de  tramuntana i mestral  als dos extrems del país.

Les temperatures seguiran en  valors normals  per l'època de l'any, amb màximes superiors als  8ºC a gran part de l'interior, fora dels llocs amb boires i al voltant dels 12-14ºC  a la costa. Fred ja molt més normal i sense excessos. Més enllà, els mapes  no s'acaben de posar del tot d'acord, però la majoria d'escenaris indiquen que podríem tenir noves entrades d'aire fred. L'hivern  és llarg i no ha acabat ni molt menys.