Imatge d'una sortida de sol entre boira al Priorat

Quan acabarà el fred tan dur? Lleuger respir els propers dies, però compte, a l'hivern li queda molta corda

Els pròxims dies cada cop farà més bonança durant el dia i les glaçades nocturnes quedaran concentrades a l'interior i al Pirineu

La situació s'ha tranquil·litzat molt al llarg d'aquest inici de la Setmana dels Barbuts a Catalunya, la dita diu que és la més freda  de l'any, però enguany s'ha avançat. Les  nevades insòlites a molts punts del sud de  Catalunya ja són història i l'anticicló  és ara mateix el que domina i pren protagonisme al llarg d'aquesta setmana a Catalunya.  Aquesta situació s'allargarà fins al pròxim cap de setmana, com a mínim, amb petites excepcions. Tot i això, l'arribada de l'anticicló  no vol dir que hagi de deixar de fer fred.

Els pròxims dies seguirem amb aquesta dualitat de boires  a ponent , gebradores  a primeres hores del matí i dies radiants a la resta. A part de les zones amb boires, aquest temps  més estable i assolellat facilitarà un ascens de les temperatures  i és que farà més bonança a les hores centrals del dia. Malgrat tot, les nits  seguiran sent fredes  a tot el país. Fet que ens recordarà que encara som a mitjans de gener, enmig de la  Setmana dels Barbuts i que tenim hivern  per setmanes o mesos.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Cada cop més bonança diürna

Així doncs, de cara a aquest pròxim dijous,  14 de gener, seguirem amb un temps  completament assolellat pràcticament arreu i només amb alguns núvols prims que no portaran més conseqüències. Les boires, que seran gebradores  a primeres hores, s'aixecaran a les hores centrals del dia, però no deixaran sortir el sol. En aquests indrets del nord del pla de Lleida i l'altiplà central, l'ambient gèlid  seguirà sent el protagonista. La tramuntana  i el mestral  seguiran bufant als dos extrems del territori de forma moderada.

Les temperatures  començaran a pujar amb més ganes a tot el país, tant màximes com mínimes, excepte als indrets on hi hagi boira, que es mantindran fredes  i sense canvis significatius. Valors ja  més  normals per l'època a la resta de comarques. De cara a  divendres, 15 de gener, podria arribar un nou front atlàntic  que comportaria nevades altre cop al vessant nord del Pirineu i un nou descens de les temperatures. Al Pirineu i a la costa, el descens seria brusc, però als llocs amb  boira, es mantindrien sense canvis.

Fred, però ja normal per l'època

Finalment, al llarg del cap de setmana del 16 i 17 de gener, sembla que l'anticicló  serà el clar protagonista amb cels asserenats i un sol que dominaria arreu, les boires  es podrien aixecar transitòriament, per tornar el diumenge, però el primer aspecte encara no està del tot clar. A la resta de Catalunya  seguiria el  sol  acompanyat de vent  de  tramuntana i mestral  als dos extrems del país.

Les temperatures seguiran en  valors normals  per l'època de l'any, amb màximes superiors als  8ºC a gran part de l'interior, fora dels llocs amb boires i al voltant dels 12-14ºC  a la costa. Fred ja molt més normal i sense excessos. Més enllà, els mapes  no s'acaben de posar del tot d'acord, però la majoria d'escenaris indiquen que podríem tenir noves entrades d'aire fred. L'hivern  és llarg i no ha acabat ni molt menys.