L'hivern ens deixa després d'un tram final molt descafeïnat amb poc fred i, fins i tot, amb diferents episodis atípics de pols en suspensió persistents. No obstant, sembla que l'ambient hivernal que no hem tingut en moltes setmanes vol tornar de cop els propers dies, ja que una irrupció d'aire molt fred provinent del centre d'Europa ens atacarà a partir del dijous, 18 de març, i, sobretot, divendres i el cap de setmana, coincidint, curiosament, amb l'arribada oficial de la primavera el dissabte, 20 de març, a les 10:37h del matí. De fet, tindrem l'ambient més hivernal des del mes de gener.
La patacada de les temperatures serà molt important i arribaran precipitacions, sobretot divendres, amb una cota de neu que haurem de seguir amb molta atenció, ja que pot baixar ben avall. Però durarà gaire aquest fred intens atípic per l'època? En aquest sentit, els mapes auguren a llarg termini una primavera amb unes temperatures que no tindrien res a veure amb aquesta última fuetada hivernal.
[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]
Retorn brusc de l'hivern amb patacada de les TºC i la cota de neu
Les previsions es van confirmant i, a partir de dijous, ens començarà a entrar una massa d'aire clarament més fred provinent del centre d'Europa que provocarà una primera baixada clara de les temperatures i ja arribaran alguns ruixats, sobretot al sud i a punts de la costa. De fet, la cota de neu ja pot baixar lleugerament per sota dels 800 metres. No serà fins divendres quan els termòmetres es desplomaran del tot i la cota de neu caurà en picat fins als 500 metres a la tarda, puntualment per sota. Serà llavors quan els xàfecs guanyaran terreny i poden aparèixer pràcticament a qualsevol punt. Haurem d'estar molt pendents de l'evolució de les precipitacions i de la cota de neu, ja que encara hi ha un grau d'incertesa.
De cara al cap de setmana, dissabte seria un dia amb ambient de ple hivern, coincidint amb l'arribada oficial de la primavera, però sembla que les precipitacions ja marxaran de Catalunya amb vents forts de gregal i tramuntana a l'Empordà i a la costa que accentuaran la fredor. Diumenge la situació ja seria més tranquil·la i començarien a remuntar els termòmetres. No obstant, haurem de seguir amb molta atenció l'evolució de les precipitacions i de la cota de neu.
Malgrat la forta patacada, la primavera pot ser càlida
Més enllà d'aquesta important últim embat de l'hivern, els mapes de previsió a llarg termini de la prestigiosa agència nord-americana NOAA indiquen que, de cara als propers 3 mesos de primavera, les temperatures poden ser una mica més càlides del normal en conjunt, tot i que a prop de la costa, nord-est i cara nord del Pirineu serien més normals per l'època. A punts com a les comarques de Lleida, Catalunya Central i a l'Ebre es podrien registrar entre +0,5ºC a +1ºC per sobre de la mitjana climàtica en el còmput global dels tres mesos primaverals. Amb aquesta previsió, les nits serien fresques o de fred moderat i els migdies suaus, inclús càlids la segona meitat de l'estació.
Les pluges que pertoquen per a l'època
Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem la pluja habitual per l'època, cosa que és sinònim d'episodis de pluges generals o tempestes de tarda a Catalunya. La tonalitat blanca del mapa indica que les precipitacions es mantindrien en la mitjana climàtica per l'època, mentre que al vessant nord del Pirineu estarien en valors lleugerament per sota de la mitjana, entre un 20% i un 40% menys de pluges o nevades del que tocaria. En canvi, altres models d'origen europeu es decanten més per una primavera una mica més plujosa arreu. Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions a molt llarg termini. Per tant, és molt important que aneu seguint les previsions diàries, ja que la primavera és una de les èpoques més complexes per preveure el temps.
Pluja irregular a Europa
Pel que fa a la resta del continent europeu, sembla que la pluja seria força més abundant del normal a tota la façana atlàntica noruega, mentre que faria més bonança del normal a bona part del centre d'Europa. En el conjunt, la pluja seria menys abundant a molts països del centre, mentre que, com més al sud, més episodis de pluges hi hauria d'haver. Les temperatures sembla que seran força normals a tota la conca mediterrània, però cap al centre i nord d'Europa és on faria més bonança de l’habitual.