Segons la dita popular, al maig cada dia cau un xàfec en algun punt de Catalunya

El maig arriba amb un temps força habitual però potser amb menys pluges

Els mapes a llarg termini indiquen que les temperatures serien força normals per l’època, mentre que el mes seria sec a les comarques de l’oest, especialment al Pirineu de Lleida

A l’espera de les dades oficials de balanç meteorològic de tancament del mes d’abril, ja podem dir que aquest mes haurà estat poc plujós en conjunt a Catalunya, tret d’alguns punts, sobretot del nord-est i del Pirineu. La pregunta que es fa tothom ara és si les pluges més importants de la primavera poden arribar aquest mes de maig. Ara per ara, les previsions indiquen que el temps seria força normal per l’època a nivell de temperatures i de precipitacions, tot i que hi hauria més sequera a les comarques de l’oest de Catalunya, especialment al Pirineu de Lleida.

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant, les previsions a tants dies vista sempre tenen una fiabilitat força baixa. De moment, aquest 2019 s’ha comportat amb poc fred i molt poca pluja en general, cosa que fa que a molts llocs hi hagi sequera territorial.

Si fem cas als mapes, les precipitacions entrarien dins de la normalitat per l’època a les comarques de Barcelona, Girona i gran part de la costa catalana. Això, si ens basem en la climatologia del mes de maig a Catalunya, vol dir que les tempestes de tarda seran freqüents en aquests punts, complint-se així la dita popular 'pel maig, cada dia un raig'. No obstant, sembla que les pluges podrien quedar-se per sota de la mitjana a les comarques de Lleida i interior de Tarragona, però especialment al Pirineu occidental, on la sequera seria més severa aquest mes.

Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquest maig
Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquest maig | NOAA

 

Pel que fa a les temperatures, els mapes indiquen que tindríem valors molt normals per l’època, ja que no es posa de relleu cap anomalia en aquest sentit. Això es traduiria en nits poc fredes i migdies càlids en conjunt. Cal recordar que estem parlant de previsions a llarg termini i, per tant, hem d’agafar aquests pronòstics amb pinces i fer balanç a finals de mes per veure si s’han acabat complint.

Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquest maig
Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquest maig | NOAA

 

Quin temps tindrem els primers dies de maig?

El que sí que és més fiable és la previsió a curt i mig termini i, segons els mapes actuals, els primers dies de maig serien força tranquils a nivell meteorològic, ja que entre dimecres i divendres el sol dominaria amb temperatures que pujaran, sobretot allà on aquests dies hi ha núvols que acabaran marxant. Ambient suau al centre del dia però amb alguns xàfecs de tarda al nord de Catalunya, sobretot al Pirineu. Entre dissabte i diumenge els ruixats poden ser més extensos amb un descens dels termòmetres.

  • També et pot interessar: Instal·len el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida

Poca pluja al conjunt d’Europa

A la resta d’Espanya, les temperatures serien més altes del normal al Cantàbric i nord-est de la península però normals a la resta. Pel que fa a les pluges, estarien per sota de la mitjana en aquestes àrees però pel damunt al sud-est peninsular, on les pertorbacions mediterrànies podrien sovintejar.

Si mirem a tot Europa, en conjunt s’espera un maig poc plujós, atípic, especialment al centre del continent, illes britàniques i sud de la península escandinava. Les temperatures serien força altes per l’època al Regne Unit i costa atlàntica francesa, més baixes a l’est i normals a la resta.