El gener podria ser poc plujós i més càlid del normal

Els models a llarg termini mantenen una dinàmica més aviat de poques precipitacions i temperatures una mica més elevades del que tocaria per l’època a Catalunya

Després d’un 2018 molt mogut durant pràcticament tot l’any amb pluges excepcionals, fenòmens extrems i moltes incidències per culpa del temps, el desembre ha estat molt tranquil amb un anticicló que s’ha perpetuat durant pràcticament tot el mes. Amb l’arrencada del nou any 2019, sembla que  aquest gener continuarem amb una tònica més aviat de poques pluges i unes temperatures que seran, inclús, una mica més càlides del normal. 

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional de l'agència NOAA, un dels més fiables i prestigiosos a nivell internacional en aquest camp. Aquest model ha estat força encertat al llarg del darrer any, ja que va preveure tant la tendència plujosa de gran part del 2018 com la pausa de les precipitacions aquest passat desembre. Val a dir que la fiabilitat de les previsions a tan llarg termini sempre és baixa.

Segons aquests mapes, sembla que la pluja ens visitaria poc aquest mes, almenys durant la primera quinzena i especialment a les comarques de l’oest de Catalunya, ja que seguirem sota la influència de l’anticicló. No obstant, sembla que a partir del dia 15 podríem tenir més inestabilitat, extrem que encara és d’hora per confirmar. En general, tindríem precipitacions per sota de la mitjana, malgrat que el gener ja acostuma a ser un mes poc plujós i força assolellat. Una mala notícia per als amants de l'esquí, ja que hi ha poca neu al Pirineu i sembla que seguirem amb aquesta dinàmica. 

Mapa d'anomalies de les precipitacions per aquest gener
Mapa d'anomalies de les precipitacions per aquest gener | NOAA

 

Pel que fa a les temperatures, els models indiquen que tindrem valors una mica pel damunt dels normals per l’època, tot i que a prop de la costa serien força habituals. Si no arriba nuvolositat, seguirem amb la dinàmica de nits fredes en conjunt i migdies frescos. Mentre hi hagi anticicló, també continuaran les boires a Ponent. Cal repetir que els models a tan llarg termini tenen un marge d’error molt gran i que, per tant, ens hem d’agafar amb pinces aquestes previsions.

Mapa d'anomalies de les temperatures per aquest gener
Mapa d'anomalies de les temperatures per aquest gener | NOAA

 

Alguns mapes contradiuen aquestes previsions

Tot i el gran prestigi de la NOAA, hi ha altres models que contradiuen aquestes previsions. Aquest és el cas de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que indica que, en conjunt, aquest hivern, incloent el gener, serà força plujós al conjunt de la península, també a Catalunya. Per tant, haurem de veure qui acaba guanyant la partida. De moment, a curt i mig termini les pluges abundants les tindrem ben lluny.

Força pluja però poc fred a la resta d’Europa

Seguint la línia dels mapes de la NOAA, a la resta d’Europa s’esperen força precipitacions aquest gener, també al nord-oest de la península ibèrica. En canvi, la pluja seria força escassa a gran part de les àrees mediterrànies. No obstant, les temperatures serien força més altes del normal arreu, especialment al centre i est del continent, a causa dels corrents atlàntics més temperats, que guanyarien la partida a les irrupcions d’aire fred.