Les diferents escoles i instituts del Camp de Tarragona han iniciat aquesta setmana el retorn a l’activitat després de més de dos mesos tancats. El curs 2019-2020es va estroncar sobtadament el 12 de març, a causa de l’expansió del coronavirus, i fins a aquest 1 de juny no s’ha pogut reprendre tímidament la presència d’alumnes a les aules. Això sí, ha estat un retorn gairebé testimonial, amb un volum d’alumnes ínfim i una assistència voluntària, concentrada als cursos de final d’etapa (sisè de primària i quart d’ESO).
Tot i que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va marcar un màxim de tretze alumnes per aula a primària i quinze a secundària, s’ha donat autonomia als centres per adaptar les mesures segons les seves necessitats, sempre dins d’uns límits. A l’hora de la veritat, la xifra d’alumnes que ha tornat als centres aquests dies ha estat molt menor.
Tres alumnes cada dia
«Nosaltres estem obrint l’escola per tres o quatre alumnes cada dia, tots de sisè de primària», explica a TarragonaDigital la directora de l’escola Àngels Garriga del Vendrell, Amaya Ayape. Tot i que el departament també permet que es puguin acollir alumnes de cicle infantil (de P-3 a P-5) en aquells casos on la conciliació familiar no sigui possible, la directora apunta que cap família ha portat els nens en aquesta franja d’edat.
Així, l’activitat s’ha centrat en els alumnes de sisè de primària. Les escoles públiques del Vendrell van acordar entre elles tenir un màxim de sis alumnes per aula, però aquesta setmana no n’han rebut més de quatre. «Són alumnes que venen perquè ja en tenien ganes, volien veure altra gent o sortir de casa perquè s’avorrien», afirma Ayape. Sisè de primària té tres línies a l’escola Àngels Garriga, i cada dia venen els alumnes d’una línia. En total, una desena d’alumnes els que han tornat a l’activitat, tot i que venen en dies diferents.
Temperatura, gel i mascaretes
L’activitat que es fa aquests dies —fins al 19 de juny— no és curricular, ja que aquesta se segueix fent de forma telemàtica. Es tracta de dues hores que passen al centre, de deu a dotze del migdia, on bàsicament es fa suport emocional. «Parlem de com ho han portat aquests mesos, la seva situació familiar, o si han tingut algun conegut afectat per la Covid-19, i també els orientem cap a l’institut», remarca la directora. De cara a l’estiu encara manté l’esperança de poder fer un comiat de fi d’etapa presencial amb aquests alumnes que deixaran l’escola el curs vinent.
L’arribada dels alumnes és a les deu del matí. Només són tres però se’ls fa fer una cua a l’exterior deixant dos metres de distància. Aleshores se’ls pren la temperatura —si tinguessin febre haurien de tornar a casa—, se’ls dona gel per a les mans i van cap a la classe. A l’aula seuen ben separats i han de portar en tot moment la mascareta posada. La porta i les finestres es mantenen sempre obertes i només poden anar al lavabo de forma individual.
Per evitar que els alumnes es quedin sols a classe, sempre hi ha dos professors amb ells, el tutor i un mestre de suport. Així, en aquesta primera setmana l’escola vendrellenca només ha comptat amb una desena d’alumnes i sis mestres en total. Com que només estan dues hores a l’escola, no surten al pati ni esmorzen al centre. La directora admet que «ha estat un retorn dur», però remarca que «com sempre, els nens ens han demostrat el forts que són i s’han adaptat molt bé a les circumstàncies».
«Prova pilot» de cara al setembre
La comunitat educativa creu que el departament ha decidit reprendre l’activitat aquestes tres últimes setmanes del curs com una «prova pilot» de cara al curs vinent. Tot i això, la directora de l’Àngels Garriga no ho veu massa útil. «Amb tan pocs alumnes no és massa realista, i és difícil fer cap previsió amb un tema que canvia pràcticament cada dia», explica Amaya Ayape.
Tot i que admet que el sector està «molest» per la manca d’informació que ha rebut —«ens assabentem d’algunes coses pels mitjans», afirma—, Ayape sí que agraeix l’esforç que han fet els serveis territorials de Tarragona: «aquests últims dies s’han implicat molt i han fet un gran esforç perquè els professors i l’equip directiu tinguéssim els EPIs a punt».
L’estiu es preveu llarg i complicat. Els dubtes sobre com serà el pròxim curs són nombrosos, en un escenari tan volàtil com l’actual. Quants alumnes podran ser a les aules? Com se solucionarà la manca d’espais en centres amb ràtios molt elevades? Es podrà comptar amb més professorat? Hauran de portar sempre mascareta tots els alumnes? Quins horaris s’hauran de fer per anar al pati? Què passarà amb els espais comuns? Hi haurà servei de menjador? Moltes incògnites que caldrà resoldre abans del 12 de setembre.