Imatge d'un cotxe per una carretera nevada

Primeres alertes pel temporal a Catalunya: 26 comarques ja noten els efectes

Pluges, vent i fred per aquesta primera jornada de la borrasca Gerard

El canvi de temps ja es comença a notar arreu del territori. Aquest matí de dilluns, setze de gener, les temperatures han assolit els valors més baixos del que va d'any. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diverses alertes per l'arribada d'una potent borrasca hivernal que vindrà acompanyada de fortes ratxes de vent pel territori.

Per la seva banda, la cota de neu, podria baixar fins als 600 metres al Pirineu i hi haurà durant tot el dia temporal de mar, amb onades de 2,5 metres a tot el litoral. Així doncs, un dilluns fred, amb neu i vent per encetar aquesta setmana que es preveu hivernal.

S'esperen pluges a tota Catalunya

Torna la pluja a Catalunya. Al matí s'esperen precipitacions a la zona del Pirineu, Prepirineu, sobretot al sector occidental, i és probable que a punts de la depressió Central. A partir de migdia, la precipitació també podrà arribar a punts del prelitoral sud. La intensitat dels ruixats serà feble o localment moderada i acumularà quantitats minses i poc abundants.

Si bé és veritat que a cotes altes del Pirineu occidental podrien ser abundants. La cota de neu estarà situada inicialment al voltant dels 500 metres amb tendència a pujar fins als 1.000 metres aproximadament. Si bé quedarà localment més baixa a algunes valls dels Pirineus i Prepirineu on la cota de neu es podrà mantenir entorn uns 600 metres, especialment al final del dia.

Concretament, avui plourà a les comarques de la Vall d'Aran, el Pallares Sobirà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès, la Segarra, la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Depenent de l'altitud i la temperatura aquestes pluges es podrien convertir en neu.

Alertes per fortes ventades

El Meteocat ha llençat una situació meteorològica de perill a causa de les fortes ventades. El vent bufarà de component oest amb cops forts sobretot al litoral i el prelitoral central i sud. Les pitjors hores seran a mig matí i primeres hores de la tarda on es podrien arribar a ventades de més de 90 km/h.

Imatge del temps per aquest dilluns, setze de gener
Imatge del temps per aquest dilluns, setze de gener | Meteocat

Les comarques en situació de perill molt alt són: el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l'Alt Penedès, l'Anoia, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Baix Camp. Així i tot, la zona de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, l'Àrea metropolitana de Barcelona, comarques de Girona, i el Pirineu de Lleida també es veurà afectat per ratxes de vent de menor intensitat.

Baixada generalitzada de les temperatures

Pel que fa a la temperatura màxima serà entre lleugerament i moderadament més baixa a Ponent. Més concretament entre dos i sis graus menys que els darrers dies. Malgrat tot, a les Terres de l'Ebre serà semblant o lleugerament més alta, amb valors que podrien arribar als 20 graus.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp