Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una treballadora de Seat vacunant-se

Primers casos a Espanya de vacunats amb les 2 dosis que acaben a l'hospital

Els experts alerten que no es pot abaixar la guàrdia i cal anar a poc a poc amb la desescalada de les mesures sanitàries

No hi ha cap dubte que la vacuna és la gran esperança per posar fi a la Covid-19, però segueixen existint els dubtes sobre la seva eficàcia. Malgrat que s'han reduït els casos i les xifres de mortalitat per coronavirus, estan arribant els primers ingressos de vacunats amb les dues dosis.

Les vacunes protegeixen contra el coronavirus, però no existeix una eficàcia del 100%. Les persones vacunades amb les dues dosis poden contraure el virus i, fins i tot, patir quadres greus que requereixen ingrés hospitalari. I per descomptat, segueixen sent possibles transmissors de la malaltia.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Les vacunes no asseguren la immunitat 

Els responsables de l'àrea Covid-19 dels hospitals espanyols han rebut els primers pacients que han estat contagiats tot i comptar amb les dues dosis de la vacuna. Asseguren que són «pocs casos», i que per ara no han estat ingressats a l'UCI. Formen part del tant per cent que no cobreix la vacuna, i representen un clar advertiment sobre la necessitat de mantenir les mesures sanitàries durant el procés de vacunació.

En declaracions al diari ABC, el coordinador de la unitat Covid-19 de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, Pere Domingo, assegura que «estem veient persones que han rebut la vacuna i que requereixen hospitalització». Afegeix que no són quadres greus i que no cal generar alarma, «però la veritat és que ens han arribat i són persones vacunades amb Pfizer, una de les vacunes amb un percentatge més alt de protecció».

Dels cinc casos que ha rebut l'Hospital Sant Pau, «tots ells han desenvolupat quadres d'infecció respiratòria i inflamació pulmonar, símptomes habituals de la malaltia». Per aquest motiu, es demana prudència a l'hora de treure mesures. En el seu centre, un terç dels malalts encara són per Covid-19.

En un altre hospital de Barcelona, la Vall d'Hebron, l'especialista Blanca Borràs comunica casos de vacunats que desenvolupen símptomes compatibles amb el coronavirus i necessiten ingrés hospitalari. «Són casos de pacients immunodeprimits que no responen bé a la vacuna», assegura Borràs.

Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva del Clínic i assessor del govern català, admet que els casos existeixen i entren dins del percentatge de persones que no aconsegueixen l'efecte de la vacuna. Al seu centre han arribat tres persones en aquesta situació, alguns amb una dosi, altres amb dos, «però tots ells en una fase en què la immunitat esperada per la vacuna no s'ha completat».

Notes dels experts: encara és aviat

Després de més d'un any de pandèmia i confinaments, la societat espanyola té pressa per tornar a la normalitat. El govern, conscient, ha accelerat la desescalada, però els experts adverteixen el risc que suposa aixecar les mesures abans d'hora. Els primers casos de persones vacunades i ingressades a l'hospital amb coronavirus serveix com a avís.

Aquesta mateixa setmana, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assegurat que queden pocs dies per eliminar l'obligació de portar mascareta en espais exteriors. Espanya es troba ara amb una incidència de 151,82 casos per cada 100.000 habitants, una xifra molt optimista.

El govern manté el seu objectiu d'immunitzar el 70% dels espanyols abans que acabi l'estiu. Però segons la Societat Espanyola d'Epidemiologia, no és el moment de llançar missatges de confiança: «la cobertura de les vacunes encara no és homogènia, ni per grups d'edat, ni geogràficament ni socialment».

Altres experts són partidaris de suspendre l'obligatorietat de la mascareta en aquells llocs on sigui possible mantenir la distància de seguretat, com en el camp. Però altres solucions, com permetre als vacunats que no portin mascareta, suposa un problema de discriminació. La solució no és senzilla, però es considera que encara és aviat per aixecar certes mesures sanitàries.