Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitari aplicant la vacuna de la grip a un pacient

Els primers espanyols es vacunaran en pocs dies però no són els que va dir el govern

Un cas especial fa que es puguin avançar al pla establert

Personal sanitari aplicant la vacuna de la grip a un pacient
Les empreses podrien rebutjar algú que es negui a vacunar-se contra la Covid | Europa Press

Tots els espanyols seguim a l'espera de saber quan arribarà la vacuna contra el coronavirus al nostre país. El Govern de moment no ha volgut anunciar una data concreta perquè comenci la campanya al nostre país, encara que la seva voluntat és que s'iniciï al gener. Mentrestant, Rússia s'ha convertit en el primer país a vacunar a la seva població, amb cita prèvia i de manera voluntària.

Però encara que l'arribada de la vacuna a Espanya depèn exclusivament del fet que l'Agència Europea dels Medicaments aprovi les dues que ara mateix té en estudi (la de Pfizer i la de Moderna), hi haurà espanyols que no hauran d'esperar tant gràcies a una condició especial, que treballen a Gibraltar.

Una bona notícia pels treballadors de Gibraltar

Així doncs, segons han confirmat diverses autoritats sanitàries, tot el personal del sector sanitari i assistencial de Gibraltar que resideix a Espanya també tindrà accés al pla de vacunació que el govern gibraltareny activarà en els pròxims dies. Així uns pocs veïns de les localitats del Camp de Gibraltar, a la província de Cadis, seran els primers espanyols que rebran la vacuna contra la Covid-19.

La vacunació dels primers espanyols era confirmada pel portaveu de l'Associació Sociocultural de Treballadors Espanyols a Gibraltar (Ascteg), Juan José Uceda. Aquest explicava que en el penyal els primers a vacunar seran els majors de 80 anys i les persones en risc sanitari. Però al costat d'aquests, hi hauran tots els treballadors sanitaris i assistencials que treballen a Gibraltar, encara que no hi resideixin.

Uceda feia un càlcul del nombre d'espanyols que es podrien avançar al programa de vacunació del govern espanyol gràcies a aquesta circumstància. Així entre metges, infermers, treballadors d'assistència hospitalària, de centres d'Atenció Primària i treballadors assistencials de persones grans o discapacitats hi hauria uns 250 o 300 espanyols que seran els primers a rebre la vacuna.

El Regne Unit un dels primers a començar a vacunar

Dimecres passat el govern britànic anunciava que el Regne Unit es convertia en el primer país a aprovar una vacuna contra el coronavirus, concretament la de Pfizer i BioNTech. El país volia presumir també de ser el primer a començar a vacunar, però com comentàvem, es van veure avançats per Rússia.

A l'espera que comenci la vacunació a les illes, Gibraltar també confirmava que s'apuntava a l'ús de la vacuna de la farmacèutica americana. Segons el seu director de Salut Pública, Sohail Bhatti, esperen rebre unes 35.000 dosis de la vacuna en les pròximes dues setmanes. Això permetria immunitzar a tota la població resident al penyal, però també als 10.000 treballadors transfronterers.

L'anunci del Regne Unit va generar alguns dubtes, ja que es va arribar a dir des d'algunes autoritats sanitàries de la resta d'Europa que no veien gens clar el procés que havien portat els seus col·legues britànics per a la seva aprovació. Però des de les illes, la responsable de l'agència reguladora del Regne Unit, June Raine, explicava que la feina feta per l'estament que dirigeix era impecable, ja que «la seguretat pública serà sempre el primer per a nosaltres». «La nostra feina és mantenir els estàndards de qualitat i seguretat més elevats», afegia.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, també es felicitava pel fet que el seu país ja estigui preparat per poder començar a vacunar els seus ciutadans. Gran Bretanya ha preparat 50 hospitals que podrien començar de manera gairebé immediata, a principis de la setmana que ve. Esperen començar a rebre les primeres dels 40 milions de dosis que han comprat a Pfizer, encara que sempre amb el repte que suposa la difícil conservació que implica aquesta vacuna, que necessita -70 graus.