Foto de cèl·lules canceroses.

Els primers símptomes del sarcoma, el temut tumor més freqüent en joves

És un tumor que se sol originar durant l'etapa de desenvolupament infantil

Si hi ha una malaltia que tothom tem, és al càncer. Tot i que hi ha diferents tipus de càncer, la veritat és que determinats factors i comportaments dispara el risc d'aparició d'aquesta malaltia. Factors com l'exposició a alguns productes o substàncies, l'edat i els antecedents familiars poden augmentar el risc de patir càncer.

El sarcoma: un càncer molt present en gent jove

Per sort la ciència ha aconseguit enormes avenços durant aquestes últimes dècades, però algunes vegades continua sent un veritable repte poder detectar alguns casos a temps. Encara que, gràcies a aquests avenços, avui dia l'índex de supervivència és molt més alt.

Foto d'un home ensenyant el braç amb un os.
L'osteosarcoma és habitual entre els 15 i els 19 anys. | Getty Images
 

Això és el que passa precisament amb els sarcomes ossis, que són tumors d'os malignes. Hi ha dos clarament predominants: l'osteosarcoma, que és el més detectat en gairebé la meitat de diagnòstics, i el sarcoma d'Ewing, que en representaria una tercera part.

El sarcoma és un tipus de càncer l'origen del qual se situa als teixits dels ossos i/o als músculs. No obstant això, hi ha una dada que és veritablement trista, i és que el sarcoma és la cinquena causa de càncer en adolescents i joves.

Però cal diferenciar les franges d'edats en cada tipus de sarcomes. D'una banda, l'osteosarcoma pot arribar a afectar joves d'entre 15 i 19 anys, mentre que el sarcoma d'Ewing podria aparèixer molt abans, entre els 5 i els 25 anys.

Per què apareix en gent jove?

Avui dia no se sap del cert per què aquest tipus de càncer preval tant en la població infantil i juvenil. No obstant això, hi ha determinades hipòtesis que tracten de donar resposta a aquest succés. Pel que sembla, la fase de desenvolupament i creixement podria ser rellevant.

Les investigacions apunten que aquestes franges d'edats són veritablement vulnerables pel que fa al creixement i el desenvolupament del càncer. De fet, precisament aquest creixement tan ràpid dels ossos i els teixits en nens i adolescents podria ser la causa de la seva aparició.

Però no tot són males notícies. L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) assenyala que l'esperança de vida dels pacients amb càncer d'ossos està en augment. En aquests últims 30 anys, els tractaments de quimioteràpia i les cirurgies han aconseguit frenar la metàstasi en molts casos.

Símptomes i factors de risc

L'Associació Espanyola d'Afectats per Sarcomes assenyala els símptomes principals que podrien posar-nos en alerta. Així doncs, aquesta malaltia pot aparèixer de diverses maneres. A grans trets, el mal d'ossos sol ser el més notable.

Foto d'una mà amb els ossos.
Els bonys són un dels principals símptomes de sarcoma. | Getty Images
 

Després també pot aparèixer inflamació, fractures, fatiga i pèrdua de pes. Un altre dels signes que també sol aparèixer és la sensació de dolor després de fer exercici. En altres ocasions, el dolor pot aparèixer i augmentar a les nits, i no desaparèixer ni prenent analgèsics.

Els bonys també solen ser un altre dels símptomes més evidents, i la seva palpació pot ser força molesta i dolorosa. A més, cal tenir en compte que la presència d'aquests símptomes es podria experimentar amb el transcurs dels mesos.

De tota manera, és important conèixer de primera mà quins són els possibles factors de risc. El fet d'haver rebut radioteràpia en el passat, patir alguna malaltia òssia o tenir algun antecedent a la família podria incrementar les possibilitats que nosaltres també ho patim.

Així mateix, s'ha conclòs que l'existència d'altres síndromes genètiques com la de Li-Fraumeni pot donar lloc a la seva aparició. En qualsevol cas, totes les investigacions apunten que les dades d'esperança de vida continuen augmentant de manera positiva.