IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els experts temen l'estacionalitat del coronavirus i apunten que la lluita serà encara més dura

Paral·lelament, s'estudia la possibilitat que es desenvolupi certa immunitat al virus

Els experts preveuen que la lluita contra el coronavirus a l'hivern serà molt més dura que l'actual | Istock

Els escenaris plantejats fins al moment per tornar a la completa normalitat després del coronavirus són principalment dos: el desenvolupament d'una vacuna eficaç i la immunització al virus. Pel que fa a la vacuna, els terminis per desenvolupar-la que plantegen els experts poden arribar a prolongar-se durant més d'un any. Encara que es considera l'únic escenari per a l'erradicació de la malaltia, no serà una possibilitat a curt termini.

Immunitat davant el virus?

Pel que fa a la immunitat, en la majoria de països s'estan realitzant estudis per conèixer el nivell d'anticossos en la població i establir així una aproximació al grau d'expansió de virus en cada territori. L'estudi de seroprevalença que ha posat en marxa el govern d'Espanya pretén valorar l'expansió de virus, però també establir un patró de la situació de la comunitat si el coronavirus es converteix en estacional.

No obstant això, fins al moment no hi ha cap evidència científica que demostri que la presència d'anticossos en l'organisme garanteix la immunitat de la persona; ni de bon tros es pot establir quant podria durar aquesta protecció davant el virus. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat precaució amb la idea d'alguns governs d'establir un passaport immunològic per certificar a les persones amb anticossos.

Possible estacionalitat del Covid-19

Tampoc hi ha cap evidència que el contagi del virus disminueixi amb la calor, tan sols és una creença sustentada en el comportament d'alguns virus similars. No obstant això, tampoc és un escenari desitjable. En cap cas l'estacionalitat del virus podria evitar que es torni a recaure quan comencin les èpoques de fred.

Aquesta és una de les majors preocupacions d'alguns experts, ja que el coronavirus podria coincidir amb les grips habituals. El doctor Robert Redfeld, del Centre de Control i Prevenció de Malalties, ho té molt clar. «Tindrem l'epidèmia del coronavirus i la de la grip comuna al mateix temps» assenyala al 'The Washington Post'. Encara que les seves afirmacions es refereixen als Estats Units, és perfectament extensible a la resta de països que lluiten contra el coronavirus.

Una tardor i un hivern molt difícil

La temporada de grip comuna transcorre habitualment entre octubre i març, per tant, en cas que es produeixin les prediccions de Robert Redfeld, «la lluita contra el covid-19 durant l'hivern que ve serà encara més difícil que l'actual. Serà un confinament més llarg i dur».

Si l'any que ve torna el coronavirus i coincideix amb la grip comuna, la capacitat assistencial es veurà fins i tot més col·lapsada que la viscuda aquesta primavera. Tot i que els pacients amb grip comuna solen necessitar menys respiradors que els de coronavirus, sí que és cert que porten als principals hospitals gairebé al límit de la seva capacitat i solen requerir els espais a l'UCI.

Cal sumar el fet que els malalts per grip comuna podrien contraure el coronavirus i viceversa el que «sens dubte no seria bo», apunta Jennifer Nuzzo, del Johns Hopkins Center for Health Security. D'aquesta manera, els especialistes incideixen en la necessitat de mantenir les mesures de distanciament social i d'higiene fins que es pugui demostrar la immunitat al virus.

A més, aquestes mesures «hauran de formar part de la nostra vida quotidiana a partir d'ara perquè es redueixi també la capacitat de transmissió de la grip comuna», apunta l'expert en malalties infeccioses de Harvard, Stephen Kissler.


Comentaris

envia el comentari