El govern va donar el tret de sortida perquè els petits comerços i restaurants comencessin la desescalada aquest dilluns 4 de maig. A partir d'aquest mateix dilluns els locals comercials podran obrir les portes tenint en compte les limitacions establertes d'higiene i seguretat per evitar el contagi per Covid-19. Unes recomanacions anunciades per Pedro Sánchez el dissabte 2 de maig i publicades en el BOE el passat diumenge, que no han quedat molt clares per als empresaris que s'han mostrat molt crítics en considerar que no han tingut temps suficient per organitzar ni per comptar amb els equips de protecció individual adequats.
«Obrim el dilluns i l'Executiu explica en quines condicions un dia abans a la tarda. I diumenge!» criticaven algunes fonts de les patronals que denuncien que aquestes condicions s'haurien hagut de donar amb temps perquè els empresaris s'haguessin pogut preparar. Com a conseqüència, recorren a correcuita als seus gestors perquè els indiquin quins empleats poden treballar per fer-ho dins el marge legal establert. L'anunci de la reobertura els ha agafat per sorpresa i molts són els locals que no compten amb el temps suficient per adequar els seus establiments.
Dubtes sobre on adquirir els EPI necessaris per als empleats i clients, si poden obrir sense haver adquirit encara la senyalització per mantenir la distància de seguretat interpersonal i si, en el cas d'obrir, aquesta falta pot acabar en sanció per a l'empresari, són algunes de les preguntes que han arribat a les associacions de comerciants després de conèixer la decisió del govern. «Desgraciadament tarda a sortir per fi el BOE» es lamentava Eduardo Abad, president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms.
Incertesa pels clients
La reobertura dels comerços també ha generat altres dubtes sobre la clientela que estarà disposada a entrar als locals. A diferència de les perruqueries que ja compten amb cita prèvia per a diversos mesos, una altra cosa diferent passa amb les botigues de roba o altres complements, ja que els empresaris no estan molt segurs que els clients acudeixin a comprar més enllà de l'indispensable.
Per això molts comerciants s'han plantejat la idea de si val la pena obrir i sol·liciten ajuda a l'Executiu perquè generin confiança en la població. «Creus que una petita botiga de barri podrà tenir a punt equips per desinfectar cada peça que es provin els seus clients?» es pregunta una de les patronals del tèxtil.
Sectors d'activitat estacionals amb pèrdues del 90% de facturació
Des de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms assenyalen que alguns sectors l'activitat és estacional com a fotògrafs -que han perdut tota la temporada de noces, batejos i comunions- o firaires, venedors i comerciants ambulants que tenen com a principal font d'ingressos les festes patronals, i llocs d'oci, experimentaran una caiguda del 90% en la seva facturació.
Per això Eduardo Abad explica que «hem demanat a la ministra d'Indústria que destinin més recursos i que estableixin una prestació extraordinària per als col·lectius que desenvolupen activitats estacionals» tenint en compte que no comptaran amb ingressos en el que queda de 2020.