L'actual pandèmia ha modificat bona part dels hàbits de la nostra vida diària. Des de fa molts mesos, concretament des del passat estiu, ja s'ha convertit en un objecte totalment imprescindible la mascareta. I no hi ha dubte que la seva obligatorietat encara s'allargarà durant molt de temps, amb els inconvenients que comporta sobretot en aquells que no tenen altre remei, a causa de la seva feina, de fer-ne ús prolongat.
I és que és sabut que el fet de portar les mascaretes durant moltes hores pot provocar alguns problemes a la pell, com l'acne o la dermatitis. Però fins ara no teníem en compte que també pot derivar en lesions a les articulacions. Així ho confirma Carlos Cáceres, supervisor de rehabilitació de l'hospital Ribera Povisa de Vigo, que explica que cada vegada reben més pacients amb dolors cervicals, de cap i de mandíbula vinculats a l'ús de les mascaretes.
Concretament, afirma que aquesta mena de lesions es produeixen per què hi ha una major tensió a la musculatura en tota la regió compresa entre el nas, la mandíbula i el coll. Afegeix que es produeix una alteració del to muscular, tant quan estem en repòs, com quan estem parlant o respirant.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Hi ha indicis, però s'ha d'estudiar si són lesions directes
Malgrat l'advertència que feia Carlos Cáceres, considerava que «encara és aviat per determinar amb un criteri objectiu» quines són les lesions directes provocades per les mascaretes. El que sí que ha pogut confirmar és com entre tots els malalts que rep al seu hospital ha augmentat de manera notable la tensió muscular i aquesta mena de patologies musculars.
Concreta que el fet de portar la mascareta provoca que solem mantenir una respiració més superficial. Aquesta es fa més per la boca i no pel nas i, per tant, la llengua està més baixa i retreta per deixar lloc perquè passi l'aire. Això acaba causant que la posició de les vèrtebres cervicals es rectifiqui i que hi hagi també més tensió.
D'altra banda, la mascareta disminueix la nostra capacitat de visió inferior, el que ens obliga a estirar el coll, sobrecarregant així la musculatura posterior del cap. Si això es fa de manera continuada, acaba derivant en un dolor cervical i de cap a manera de pressió a la regió occipital i el clatell, especifica Carles Cáceres.
A més, la petita obertura de la boca que realitzem a l'hora de respirar també es repeteix quan parlem. Això no només dificulta la vocalització, sinó que també afecta l'articulació temporomandibular, fent que la mandíbula se sobrecarregui. Aquest procés està definit pels experts com una disfunció en la mobilitat de la mandíbula, que condiciona aquesta alteració del to normal de la musculatura en aquesta zona.
El fisioterapeuta espanyol indica que, que no puguem expressar tant amb la nostra cara, que no es puguin llegir els llavis i que la mascareta actuï com a barrera del so, «fa que parlem més alt, forçant per tant la veu, el que també pot afectar la musculatura fonatòria, que haurà de tenir una major tensió».
Com evitar aquests problemes físics
El supervisor de rehabilitació de l'hospital Ribera Povisa ha volgut donar uns consells bàsics perquè no patim aquesta mena de problemes. D'una banda, explica que «hem d'evitar moviments anormals darrere de la mascareta, ajustar-la bé al pont del nas i evitar tensions en les cintes o gomes de manera que es permeti una mobilitat més confortable de la boca, coll i cap, també a l'hora de parlar».
D'altra banda, i per reduir la possible tensió mandibular, recomana fer una respiració conscient, prenent aire pel nas i portant-la a l'abdomen. A més, és bona idea realitzar un automassatge per relaxar la tensió muscular acumulada a la mandíbula.