Diverses ampolles de cava a la línia d'etiquetatge

Preocupació al món del cava: alerten de possibles tensions d'estoc

Els productors ho atribueixen a la falta de vidre, especialment en els caves 'premium'

Els productors de cava han alertat que la falta d'abastiment d'ampolles de vidre ha alterat el calendari d'embotellament, retardant-lo «entre tres i quatre mesos» en alguns productes de gamma superior, especialment el cava rosat envasat en vidre transparent. La previsió era embotellar els rosats a principis de primavera, però no ho han pogut fer fins ben entrat l'estiu.

El president de la patronal AECAVA (Associació d'Elaboradors del Cava), Damià Deàs, ha advertit que aquest decalatge condicionarà la futura sortida a la venda: «Pot haver-hi tensions d'estoc els pròxims dos anys». En aquest sentit, alguns cellers estan avançant el gruix de la compra d'ampolles prevista per l'hivern per evitar que es repeteixi aquest retard.

L'actual retard en l'embotellament evidencia una falta d'abastiment de vidre que el sector del cava arrossega els últims mesos. Deàs ha assegurat que han coincidit diversos factors com l'acumulació de comandes a les vidrieres després de l'aturada de la Covid-19, la crisi logística amb l'encariment de preus del transport i un auge de vendes de cava que està accelerant l'activitat als cellers.

Els elaboradors es mostren preocupats

Els cellers concentren les tasques d'envasat durant els primers mesos de l'any «perquè les temperatures fredes garanteixen una millor conservació dels vins», segons ha explicat Deàs. En aquest sentit, ha afegit que «el primer quadrimestre fem la part més potent del tiratge de tot un any, mentre la resta de mesos es fan petites embotellades».

A partir del moment en què el cava és envasat, han de passar 9 mesos d'envelliment per als productes més bàsics. En canvi, els caves 'premium' requereixen 18, 30 o 36 mesos de repòs dins l'ampolla. Enguany no han pogut embotellar alguns dels productes de més qualitat fins fa poques setmanes i aquest retard genera certes preocupacions als elaboradors.

Deàs precisa que el pròxim Nadal «no es notaran» problemes d'estoc als comerços, ja que el cava de més qualitat es va envasar fa més d'un any i mig. Pel que fa als productes més bàsics, se n'han pogut fer petits tiratges i els cellers també disposen d'estoc als magatzems. El president de la patronal lamenta que el retard d'embotellament sí que condicionarà les campanyes d'alguns caves 'premium' el 2023 i 2024.

Compra massiva d'ampolles de vidre verd

La falta de vidre blanc és complexa de resoldre «perquè parteix d'una matèria primera més costosa», motiu pel qual els cellers s'estan abocant a comprar ampolles verdes, d'ús majoritari. Volen assegurar-se que a l'hivern no tindran problemes d'abastiment d'aquest envàs, just quan arribi l'època forta d'introduir el cava a les ampolles.

«És obvi que nosaltres també estem contribuint a estressar la demanda de les vidrieres», admet Deàs, que justifica que «als cellers s'està fent un esforç de tresoreria per assumir ara aquestes comandes, però és que ningú vol perdre al gener el temps de criança que ja s'ha perdut ara».