Un 14% dels voluntaris que van accedir a participar en els assajos clínics de la vacuna russa contra el coronavirus, coneguda com a Sputnik V, han patit efectes secundaris, entre els que figuren febre i dolor muscular. Tal com ha informat el ministre de Sanitat rus, Mikhaïl Murashko, «Van ser vacunades més de 300 persones. Un 14% d'ells tenen queixes menors de debilitat, dolors musculars menors durant el dia i alguna vegada tenen febre».
El ministre ha destacat que aquestes complicacions són previsibles i «estan descrites a les instruccions» del fàrmac. A més, també ha assenyalat que tres grans fabricants s'han unit en el desenvolupament de la vacuna. «En paral·lel està en marxa la producció industrial d'una gran quantitat de dosis de la vacuna, incloses formes liofíliques i líquides. Fins a la data, tres grans fabricants treballen en aquesta àrea. La tasca avança d'acord amb el full de ruta», ha matisat el ministre.
El passat 11 d'agost, el Centre d'Epidemiologia i Microbiologia Nikolái Gamaleya va patentar oficialment la vacuna russa Sputnik V, que es fabricarà amb la cooperació de Fons d'Inversió Directa de Rússia (RFPI).
Tal com van indicar en el seu moment els desenvolupadors, la vacuna russa ha demostrat una immunogenicitat estable i protegirà contra la Covid-19 durant un termini de fins a dos anys, segons el previst. Cal recordar que ha estat ara a principis de setembre quan han començat els assajos posteriors al registre de la vacuna, i es preveu que hi participin uns 40.000 voluntaris.
El director de l'RFPI, Kiril Dimitriev, explica que el fons va rebre sol·licituds de més de 20 països per adquirir 1.000 milions de dosis del fàrmac. Dimitriev ha assenyalat que Rússia ha tancat acords per produir-la en cinc països, en què les capacitats disponibles permeten obtenir fins a 500 milions de dosis l'any.
Frenada en sec
La notícia arriba poc després que el govern rus anunciés l'eficàcia de la vacuna, amb els resultats avalats per la revista mèdica britànica 'The Lancet'. L'estudi de la publicació detallava les primeres troballes que havien revelat dos assajos clínics en la seva fase primerenca, en els quals havien participat 76 persones. El grup d'experts va trobar que dues formulacions —una congelada i una altra liofilitzada— de la vacuna, que consta de dues parts, eren «segures», perquè no es van identificar reaccions adverses de gravetat en més de 42 dies i van induir respostes d'anticossos en tots els participants en un termini de 21 dies.