Persona equipat amb mascareta i equip contra el contagi del coronavirus

Professionals sanitaris calculen els morts que pot haver-hi a Espanya per coronavirus

Metges i infermers d'UCI han fet un Pla de Contingència de la pandèmia

Professionals de les Unitats de Cures Intensives (UCI) han fet un càlcul de quantes persones es podrien contagiar i morir a Espanya per coronavirus. En el pitjor dels casos parlaríem de 278.435 hospitalitzats i 55.987 morts. 

Han fet servir un software desenvolupat pel Centre de Control de Malalties dels EUA i s'han basat en l'estat actual de les comunitats autònomes. Calculen que durant el punt àlgid de la pandèmia, en la setena setmana, podria haver-hi «6.673 ingressos hospitalaris en un sol dia».

Les xifres que donen parlen que es podrien arribar a ocupar amb contagiats de coronavirus 67.412 llits, el 74% de les disponibles als hospitals públics de l'estat. D'aquestes  9.257 serien pacients a l'UCI i 5.454 necessitarien ventilació mecànica, suposant un 257% i un 165% de la capacitat de la sanitat espanyola.

Han elaborat una Pla de Contingència per evitar-ho

Per tal que no s'arribin a aquests nivells, tant la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicycuc) com la Societat Espanyola d'infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (Seeiuc) han elaborat un Pla de Contingència específic per lluitar contra el virus. 

En ell, es concreta les accions i protocols necessaris per prevenir la infecció entre els sanitaris, a més d'establir unes bases per atendre els casos més greus. Confirmen que amb aquest s'hauria d'aconseguir que les UCIs espanyoles estiguin llestes, si es produeix una multiplicació dels infectats. 

El pla estableix cinc fases per actuar davant la crisi sanitària:  preparació, inici, saturació, col·lapse i control. Entre altres mesures, en la tercera de les fases es buscaria suspendre tota activitat no necessària, organitzar el descans del personal i els torns i establir un criteri més estricte per ingressos a l'UCI.