Imatge d'una aixeta.

Alerta: prohibeixen el consum d'aigua de l'aixeta en 25 pobles de Catalunya

S'ha detectat la presència de plaguicides

Alerta en 25 municipis de les comarques lleidatanes de les Garrigues i el Segrià, on s'ha prohibit el consum d'aigua de boca per beure i cuinar, segons ha informat la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. El motiu d'aquesta decisió és la detecció de plaguicides en l'aigua al punt de captació, al pantà d'Utxesa. Ara fa un mes, aquests pobles ja es van veure afectats per una problemàtica similar que es va allargar durant una setmana.

Els municipis afectats per la prohibició de consumir aigua són Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.

A hores d'ara, la Mancomunitat no han sabut donar als alcaldes una data en què estigui solucionada la problemàtica.

L'Ajuntament de Bovera reparteix aigua embotellada entre els veïns

Per tal de fer front a la situació, l'Ajuntament de Bovera (Garrigues) ha optat per repartir unes 750 botelles d'aigua embotellada entre els veïns. L'alcalde del municipi, Òscar Acero, tem que la prohibició es pugui allargar més d'una setmana i ha criticat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència de Salut Pública no realitzin les analítiques a l'aigua fins dimarts.

Acero ha assegurat que la situació «és una vergonya», alhora que ha afegit que la pròxima setmana el consistori té previst repartir més aigua embotellada. En aquest sentit, aquest dissabte, un camió ha descarregat 735 botelles d'aigua d'1,5 litres, comprades per l'Ajuntament de Bovera per repartir entre els veïns.

Precisament, els veïns del municipi han mostrat la seva resignació davant la situació i han exigit solucions definitives a la una problemàtica que no és nova. Un d'ells, Timoteo Llurba, considera que el que caldria fer és captar l'aigua d'un altre punt en lloc d'agafar-la de l'embassament d'Utxesa «que sempre està contaminat».

Una altra veïna, Merche Masip, ha assegurat que aquestes situacions no es poden repetir. Altres persones que no viuen al poble, però que hi tenen una segona residència, com la Isabel Huerta o en Jordi Domingo, han manifestat que s'han assabentat de la prohibició en arribar a Bovera i també demanen solucions.