Dona mirant per un microscopi

Catalunya supera la desena de casos de verola del mico: amb vinculació epidemiològica

Vall d'Hebron i Clínic validen les tècniques per confirmar sospites i s'espera que properament ho facin altres hospitals

La verola del mico va sumant amb comptagotes nous casos a Catalunya. El Departament de Salut ha informat aquest divendres que s'eleven a catorze les persones amb aquesta malaltia, després de confirmar-se cinc nous casos.

Tots els pacients que s'han detectat tenen vinculació epidemiològica, és a dir, es poden vincular amb altres casos. En concret, aquest procés per confirmar casos sospitosos de verola del mico requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats.

L'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital Clínic de Barcelona ja han validat completament les tècniques per confirmar els possibles casos d'aquesta malaltia vírica i properament ho podran fer altres centres.

D'altra banda, el Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, ubicat a l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha estat el primer a Catalunya a fer la seqüenciació completa del virus.

Les indicacions de Salut

Davant d'aquests casos de verola del mico, el departament ha creat un espai per consultar informació sobre aquesta malaltia vírica poc freqüent, amb contingut bàsic, com quins són els símptomes, com es transmet i quin tractament té. 

En aquest sentit, s'explica que la verola del mico es pot transmetre d'animals a humans i també entre persones. A més, els símptomes tenen un període d'incubació d'entre 5 i 21 dies.

En una primera fase els símptomes són febre, mal de cap, inflamació dels ganglis limfàtics i dolors musculars, mentre que en una segona fase apareixene erupcions a la cara i a la resta del cos. 

Aquestes erupcions són planes o lleugerament aixecades, plenes de líquid clar o groguenc que es transformen en crostes i cauen. Tots els símptomes solen durar entre dues i quatre setmanes.

Per evitar-ne la transmissió, es recomana l'aïllament de les persones afectades amb símptomes i eliminar els contactes socials. 

L'alerta sanitària

La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) va rebre el 17 de maig una alerta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) sobre la notificació recent de casos de verola del mico.

Aleshores, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) va emetre una alerta als centres sanitaris del territori perquè notifiquin de forma prioritària possibles casos que compleixin els criteris establerts. Els casos sospitosos que la XVEC classifica com a tals són comunicats al CCAES.