L'any 2020 ha començat amb l'entrada en vigor d'una nova mesura: la prohibició de les estufes de gas a les terrasses de bars i restaurants. L'objectiu d'aquesta mesura no és altre que reduir la contaminació. Rennes, al nord-est de França, ha estat la primera ciutat a aplicar-la i, encara que podria haver generat molta polèmica, ha resultat ser tot un èxit.
La decisió ha rebut un ampli suport fins i tot del sector de la restauració. «Els professionals podran estalviar-se el preu de l'electricitat. No podem posar un aparell de 2.000 watts per escalfar el carrer» ha assenyalat el president del sindicat de restauració de Rennes, François de Pena.
Afectarà la mesura a Catalunya?
Els experts comparteixen aquesta prohibició i creuen que les ciutats catalanes haurien d'assumir aquesta mesura per tal d'evitar les emissions que escalfen l'atmosfera. Aquesta acció també representa un exemple d'actuació per l'emergència climàtica.
El director executiu d'Inèdit Innovació, Jordi Oliver, explica que «escalfar un espai obert és, conceptualment, un despropòsit» i afegeix que la «seva prohibició aporta coherència a les polítiques públiques i té efectes educatius sobre la ciutadania». «Quatre bombones de butà funcionant vuit hores al dia produeixen tanta emissió com la d'un cotxe que recorre 350 km. Facin els seus càlculs» conclou.
Limitar el consum d'energia a bars i cafeteries
Andreu Escrivà, ecòleg i educador ambiental assenyala que prohibint l'ús d'estufes a les terrasses també «es combat el tabaquisme», ja que no té sentit veure l'interior de bars i cafeteries buits perquè la gent està a la terrassa amb l'estufa. Tot això causat, en bona part, pels fumadors que com tenen prohibit fumar a l'interior dels locals ho fan a fora i arrosseguen als amics al carrer.
L'exprofessor d'energia de la UAB, Josep Puig, assenyala la ciutat de Barcelona: «Una ciutat que diu combatre la crisi climàtica no hauria de permetre la combustió de butà per escalfar espais al carrer, com tampoc hauria de permetre que els comerços estiguin amb les portes obertes i la calefacció a màxima potència a l'interior».