Carrer Gran de Sant Andreu, Barcelona.

Anuncien prohibicions en diversos supermercats de Barcelona: què ha passat?

Els locals d'alimentació hauran de tancar de les deu de la nit a les set del matí

Els supermercats de deu carrers del districte de Ciutat Vella tenen prohibit obrir en horari nocturn. La mesura municipal s'ha fet efectiva a partir d'aquest dimecres, nou de novembre, i els comerços afectats hauran de tancar entre les deu de la nit i les set del matí. Aquesta restricció pretén conciliar l'activitat dels supermercats amb el descans del veïnat. 

La mesura forma part de l'estratègia de l'Ajuntament de Barcelona per tractar de reduir el soroll. Després de mesurar amb sonòmetres els decibels en diferents zones de la ciutat, el consistori ha constatat que hi ha un excés de soroll que impedeix el descans veïnal. Aquesta mesura també l'hauran de complir els futurs comerços que es vulguin instal·lar en aquestes zones.

La normativa estatal permet obrir 24 hores

L'afectació obligarà a tancar els supermercats a les deu dels carrers Ferlandina, Joaquin Costa, Paloma, Tigre, Guifre, Peu de la Creu, Carme, Escudellers, Nou de Sant Francesc i Nou de Zurbano. En aquests deu carrers s'ha detectat un excés de soroll, sobretot en horari nocturn. Actualment, per llei estatal, els supermercats poden mantenir-se oberts tota la nit, però la normativa municipal marca que hauran de tancar entre les 22.00 i les 7.00 hores. 

Els supermercats afectats tindran prohibit obrir en horari nocturn des d'aquest dimecres. La mesura entra després que s'hagi publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). Tal com indica el BOPB els locals afectats són aquells establiments alimentaris de venda personalitzada o alimentaris en règim d'autoservei.

La limitació ja existia per alguns supermercats des del passat 2018, però s'ha detectat que no era suficient a l'hora de conciliar l'activitat d'aquests establiments amb el descans del veïnat, declara Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella en un comunicat del consistori. 

Més restriccions al districte

També s'ha ampliat, en dues hores més, la prohibició de la pràctica del monopatí a la plaça dels Àngels i els carrers que hi conflueixen. Des del passat 2019 la franja horària de prohibició era entre les 22.00 i les 7.00 hores. Segons el consistori, l'alta afluència de practicants en aquesta plaça obliga el districte a limitar l'horari per l'alt impacte físic i acústic d'aquest ús a la resta del veïnat d'aquest espai.

Un cop entri en vigor la mesura, a la plaça on s'ubica el MACBA es prohibirà practicar monopatí fins a les nou del matí, amb l'objectiu de respectar el descans veïnal. La mesura, que modifica la prohibició existent, s'ha publicat avui al BOPB i entrarà en vigor en finalitzar el període d'exposició pública i resolució d'al·legacions. Un cop sigui vigent, l'incompliment podrà ser sancionat per part de la Guàrdia Urbana.