Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cartell de 'local disponible' al raval de Robuster de Reus

Primers passos dels Espais Vius de Reus per acabar amb el «desequilibri comercial» dels ravals

L'Ajuntament obrirà un punt d'informació presencial | Els propietaris s'hi posen de cara per atraure nous negocis que trenquin el «desequilibri comercial» actual

El projecte Espais Vius ha de servir per dinamitzar els ravals de Sant Pere i de Robuster de Reus dins del marc del Pla de Reactivació Econòmica i Social. Es tracta d'una iniciativa encarregada per l'Ajuntament a l'empresa BBIntervencions. A grans trets es vol coordinar la feina de buscar nous negocis que es posin en marxa en aquesta zona i puguin fer un efecte crida.

El projecte es va presentar el mes de març passat amb un pressupost inicial de 150.000 euros. La partida, segons es va donar a conèixer la setmana passada, ja s'ha incrementat fins als 400.000 euros. Uns diners que seran subvencions directes als empresaris que impulsin aquests nous negocis.

Dins del paraigua d'Espais Vius també hi juguen un paper important els propietaris dels locals buits, amb qui el govern es va reunir fa dues setmanes. Hi van acudir una quinzena de propietaris d'alguns dels 25 locals buits de la zona. Segons el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, van ser més del 80% dels propietaris interpel·lats.

La resta, afegeix, s'han mostrat interessats en el projecte encara que no poguessin assistir a la reunió, «no hi ha ningú que digués que no li interessa el projecte», destaca. Als propietaris se'ls demana, resumidament, que es posin de cara al projecte, que el vegin amb bons ulls i s'hi impliquin. Per una banda adequant els locals que ho necessitin per rebre aquests nous negocis, i per l'altra, acollint, mentre no trobin inquilins, expressions culturals i artístiques per donar vida a la zona.

Dinamitzar els locals buits més enllà de la restauració

Un d'aquests propietaris de locals buits és Albert Figuerola. Va ser present a la primera reunió d'Espais Vius, un projecte que qualifica de «molt positiu». «És cert que l'augment d'espais buits comença a ser preocupant, no podem deixar de pensar que tots els ravals formen part del nucli central del comerç de Reus», exposa.

A més d'aquests locals buits, Figuerola destaca que els que sí que tenen activitat mostren un «desequilibri comercial». «No hi ha botigues de roba, de sabates o papereries, i això havent-hi un col·legi com el Sant Josep», explica. «No hi ha activitats pròpies que engrandeixin aquest centre comercial que és Reus», afegeix.

En canvi, «hi ha una activitat important de restauració, fins i tot tenim una discoteca!», s'exclama. «Hi ha més vida de nit que de dia», alerta; «no es tracta de fer desaparèixer l'activitat de restauració, sinó de trobar-hi un equilibri». Una reflexió que va en sintonia amb la que es planteja actualment l'Ajuntament de Reus. Carles Prats confirma que no es promourà ni la restauració ni l'oci nocturn, sinó que es vol «buscar comerços que tinguin activitat en horari comercial».

Representants de l'Ajuntament de Reus i de BB Intervencions davant d'un local en lloguer
El projecte vol atraure nous negocis als locals buits dels ravals de Robuster i de Sant Pere | Jordi Olària Gras

Es busquen negocis relacionats amb la sostenibilitat

Per aclarir cap on s'enfoquen aquests Espais Vius i fer-ne difusió «volem crear un punt d'atenció en un dels espais». «No es tracta de fer activitat immobiliària, sinó de donar informació als emprenedors, difondre les activitats que ja estem treballant amb la regidoria de Cultura i explicar el tipus de subvencions que donarem», aclareix Prats, que també confirma que ja s'han començat a treballar les bases amb la regidoria d'Hisenda i les àrees municipals implicades.

L'objectiu concret del projecte és el sector de la sostenibilitat i el medi ambient. És al naixement d'aquesta mena de negocis on es dirigeix Espais Vius. Figuerola ho veu com una bona manera de plantejar-ho. Tant pel sector comercial en concret com pel fet que diversificarà l'activitat que hi ha ara i serà un tret distintiu de la zona.

«És absolutament imprescindible que els actors principals, l'Ajuntament, els propietaris i els veïns, com a actors secundaris, vagin de la mà», planteja. Considera que, en definitiva, el que es vol és acabar tenint «un barri més viu»; «tots hi hem de posar el nostre granet de sorra».

Una altra de les maneres com es demanarà als propietaris que s'impliquin és oferint els seus locals perquè s'hi duguin a terme activitats culturals i d'expressió artística. Mentre no hi hagi negocis que els omplin, els aparadors s'han de convertir en aquests escenaris perquè l'eix dels ravals de Robuster i de Sant Pere vagin guanyant vida social.

Un pla d'actuació comú per a tota la zona

Els propietaris valoren especialment que s'hagi impulsat un projecte col·lectiu com aquest, des d'un punt de vista global. Fins ara, cada propietari ha intentat pel seu compte robar inquilins per al seu local, però sense una estratègia comuna. «Necessitem que els propietaris tinguem la mirada llarga, que més que buscar tenir fruits en poc temps, buscar-los a llarg termini», planteja Figuerola.

En el seu cas concret, a la zona del Fossar Vell, «si hagués volgut llogar el local, ara mateix el tindria llogat, perquè hi ha hagut molts restauradors i propietaris de pubs que m'ho han ofert, però no hi crec en un negoci individual, crec en un projecte global». Amb aquesta filosofia, augura, «els locals es llogaran millor, s'apujaran els preus dels locals».

És per aquesta visió global i pel potencial que pot tenir el projecte que demana «responsabilitat» a la resta de propietaris. «Serem una prova pilot; si això funciona potser ho portaran a la resta de ravals», apunta. Ho confirma el regidor Prats, que assegura que «comencem per aquest eix perquè hem cregut que era el que més ens podia facilitar atraure altres zones».

La dinàmica, si funciona, està previst repetir-la a altres àrees de la ciutat. «No tenim ni dotació ni recursos per fer-ho tot alhora, i les característiques d'aquests carrers faciliten que siguin els primers», aclareix. Alguns dels propietaris veuen bé els ajuts que es plantegen per als emprenedors, però a la reunió mantinguda amb l'Ajuntament també es va demanar que es facilitessin els tràmits administratius que calen per posar en marxa un negoci.