Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bona part del govern de Reus dempeus a la sala de premsa de l'Ajunatment

Els Bons Reus tindran més pressupost amb la segona edició del Pla de Reactivació

El govern ha anunciat, sense detallar-les, a quines àrees es destinaran els 4,5 milions d'euros del pressupost

Projectes com els Bons Reus o el projecte TiC Sensor tindran una segona edició durant la nova fase del Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus. El govern local ja va anunciar, el passat mes de febrer, que comptaria amb una partida de 4,5 milions d'euros «de recursos propis» tal com han recordat aquest dimecres.

La compareixença de premsa d'avui ha servit per apuntar alguns dels projectes que contempla aquesta segona edició del pla, tot i que no se n'han donat detalls pel que fa a la manera o el calendari en els quals es posaran en marxa, sinó que els aniran presentant els regidors i regidores de cada àrea «els pròxims dies».

Aquesta segona presentació general ha anat a càrrec de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó. Pellicer ha destacat, a més de les partides anunciades avui, els 280.000 euros que empreses i ciutadania de Reus s'han estalviat de pagar a través de les diferents bonificacions fiscals aprovades l'últim any.

Ha insistit, també, que es tracta d'«un pla ambiciós, de ciutat i que ha donat resultats i en continua donant, amb una execució pràcticament del 100%». Llauradó, per la seva banda, ha tornat a remarcar que no és un Pla del govern ni de l'Ajuntament, sinó que compta amb la participació i l'aval de tots els agents socials i econòmics implicats. Ha alertat, amb tot, que «el pla de xoc que representa el pla de reactivació s'haurà d'anar integrant de mica en mica en l'acció de govern ordinària».

La següent fase dels Bons Reus incrementarà la partida econòmica

Segons ha explicat Pellicer, aquesta segona edició es divideix en quatre eixos, el dels ajuts socials, el dels que van destinats a les empreses, els que busquen potenciar el coneixement i la innovació, i els que volen impulsar la generació d'ocupació. Al primer capítol, el social, es destinaran 510.000 euros a ajuts per a l'alimentació i contra la pobresa energètica.

L'alcalde ha assegurat que «no deixarem ningú enrere, posarem el que faci falta». És a dir, que encara que les partides anunciades avui siguin les previstes, no es descarta poder-ne augmentar alguna, especialment la que fa referència a ajuts socials per menjar i pagar la llum i l'aigua.

Aquests 510.000 euros previstos es divideixen entre els 300.000 euros que formen part pròpiament del Pla de Reactivació i una partida de 210.000 euros que correspon a l'increment que hi ha hagut al pressupost ordinari de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament.

Pel que fa a les empreses, es dedicaran 720.000 euros a una nova edició dels Bons Reus. Fa gairebé tres mesos es va anunciar que es treballava en aquesta nova edició després que les primeres haguessin tingut millors resultats dels que s'havien previst.

El pressupost anunciat és superior al de les primeres fases, que en conjunt sumaven 610.000 euros i van assolir un impacte econòmic, segons dades de l'Ajuntament, de 2,7 milions d'euros. En el capítol de les empreses, aquesta segona edició del Pla de Reactivació també contempla 400.000 euros de partida per al projecte d'Espais Vius, localitzat als ravals de Robuster i de Sant Pere.

Ha de servir perquè els propietaris dels locals buits d'aquests dos carrers facilitin que s'hi instal·lin nous negocis relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat. Quan es va anunciar la iniciativa es va fer amb una previsió pressupostària de «més de 150.000 euros» que, finalment, s'hauria incrementat més d'un 160%.

El Pla mira les empreses tecnològiques per sortir de la crisi

Els darrers àmbits de la segona edició del Pla de Reactivació Econòmica i Social son el de l'impuls de la innovació i la creació d'ocupació. En el primer cas, Llauradó ha apuntat que «s'està treballant amb Redessa en un projecte vinculat a la creació de startups i laboratori de projectes; és un projecte que vincularà tecnologia, nutrició i salut».

També en l'àmbit de la innovació i la tecnologia es donarà continuïtat a la incubadora d'emrpeses TiC Sensor. És un projecte per a la creació i consolidació d'empreses digitals i tecnològiques al qual es podria aportar una partida de 820.000 euros, tot i que aquesta quantitat també podria anar repartida entre el TiC Sensor i el projecte que vincula tecnologia, nutrició i salut, un detall que s'aclarirà pròximament, quan es presentin totes dues iniciatives.

La incubadora TiC Sensor va comptar, en la seva primera edició, amb 30.000 euros de pressupost amb l'objectiu que naixessin una quinzena de negocis. Si la partida anunciada va destinada íntegrament a aquesta iniciativa suposaria haver multiplicat el pressupost gairebé per 30.

Encara en el capítol de la innovació empresarial, també es posarà en marxa «un ecosistema i espai d'innovació en el qual s'oferirà un servei d'acompanyament i consultoria en processos d'innovació». S'anomenarà Innolab i quedarà sota el paraigua de Redessa, podria ser que inclòs en la partida de 820.000 euros que s'ha anunciat avui, tot i que no s'ha volgut aclarir i s'ha remès a la presentació que es faci les pròximes setmanes.

L'últim eix del Pla és el de la generació d'ocupació, que comptarà amb 290.000 euros de pressupost. Llauradó ha explicat que «llençarem un paquet de mesures i promoció de diversos sectors econòmics». No se n'han donat més detalls, com tampoc del Pacte de Ciutat per l'Ocupació que s'està treballant.

Comptaria amb 810.000 euros de pressupost i serviria per plantejar accions que promoguessin la contractació, sobretot, dels perfils de persones amb més dificultat per trobar feina. Una actuació que aniria en dues línies, la dels ajuts per trobar feina directament i la de la formació.