Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona

Els Bons Reus assoleixen un impacte econòmic final de 2,7 milions d'euros

Ha estat superior al previst i els implicats en fan una valoració molt positiva

Els Bons Reus haurien tingut un impacte econòmic de 2,7 milions d'euros al comerç local segons fonts municipals. Suposa més del doble del que havia previst l'Ajuntament quan els va presentar. Al llarg de diferents edicions, i amb diferents fases d'inversió, el consistori ha destinat 610.000 euros als bons de descompte que, primer els reusencs i després també els visitants, han pogut fer servir per abaratir les seves compres.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En total s'han expedit 122.000 bons que s'han fet servir entre el setembre i el desembre del 2020 als més de 400 establiments adherits a la campanya. Cada bo, de cinc euros de descompte, s'havia de gastar en una compra d'almenys quinze euros, la mateixa proporció que s'establia si es volien acumular bons: dos es podien fer servir per compres de 30 euros, tres per a les de 45 i tots quatre alhora amb una compra de 60 euros.

Es tracta d'una de les mesures contemplades al Pla de Reactivació Econòmica i Social i es va posar en marxa a mitjan setembre. Amb 400.000 euros de pressupost inicial es van posar a disposició dels reusencs 80.000 bons de cinc euros que servien de descompte per a compres als establiments adherits a la campanya.

La primera fase es va tancar amb 41.052 bons utilitzats, i l'altra meitat es van tornar a posar en circulació en dues fases posteriors fins que es van esgotar. També es van esgotar els 12.000 bons de la segona edició, destinada a persones no empadronades a Reus, i la tercera i última edició, vinculada a la campanya de Nadal amb 30.000 bons més que es van esgotar en 24 hores.

L'impacte econòmic, superior al previst

Amb aquesta mecànica s'havia previst un impacte econòmic d'1,2 milions d'euros quan es va anunciar la campanya. Amb les posteriors edicions, per a la gent no empadronada a Reus i per la campanya de Nadal, l'impacte que s'esperava era d'1,8 milions d'euros. Finalment, però, ha pujat fins als 2,7 milions d'euros.

Un fet que s'explica perquè, precisament per gastar els bons, les compres no s'han limitat al mínim exigible. Des del sector comercial apuntaven, durant la campanya, que era habitual que els clients passessin, per exemple, d'una compra de prop de quinze euros a una de vint per aprofitar un bo de descompte.

De fet, les dades registrades per l'Agència Reus Promoció indiquen que la despesa mitjana feta per cada bo ha estat de 22,30 euros. D'aquí, doncs, l'increment en l'impacte econòmic previst inicialment, una xifra que es veu satisfactòriament també entre el sector comercial que, com ja ha apuntat els darrers mesos confia que es repeteixin campanyes com aquestes.

La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, destaca que «s’ha multiplicat per 4,5 la inversió de l’Ajuntament, revertida en impacte econòmic directe als establiments adherits en tres mesos i mig». Es tracta d'una campanya que també ha causat bona impressió a fora, i és que són diversos els municipis que s'haurien adreçat a l'Agència Reus Promoció per saber com ha funcionat.

Fonts municipals també posen en relleu que la campanya ha estat «un exemple de col·laboració publicoprivada que ha comptat amb la Cambra de Comerç de Reus i també amb les entitats comercials El Tomb de Reus i la Unió de Botiguers de Reus». Sumant totes les edicions, vuit de cada deu bons els han gastat persones empadronades a Reus —un 82,7%—.

De la resta destaquen els que han fet servir visitants de Tarragona —un 1,64% del total— i de Cambrils —un 1,32% del total—. Per sectors comercials, un de cada cinc bons s'han utilitzat en l'àmbit de la moda —un 20,09%—. Un 9,5% han anat a parar a establiment de calçat, un 8,65% a la perruqueria i l'estètica i un 7,88% a l'alimentació.