Reus donarà continuïtat al Pla de Reactivació Econòmica i Social del 2020 durant aquest any. Aquesta segona edició, de la qual ja se n'ha anunciat alguna mesura, comptarà amb un pressupost «similar» al de l'any passat, que van ser 4,5 milions d'euros.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Uns diners que, tal com es destaca des del govern local, sortiran de recursos propis i es destinaran a mesures consensuades no només amb l'oposició municipal, sinó sobretot amb l'àmbit privat dels sectors que se n'hagin de beneficiar. Aquest dilluns al matí s'ha celebrat una cimera amb la participació dels grups polítics de l'Ajuntament i bona part del teixit empresarial i comercial de la ciutat.
Pel que fa al finançament, es tornarà a cobrir amb recursos propis. Per una banda, amb el fons de contingència de dos milions d'euros que ja s'havien previst als pressupostos municipals d'enguany. La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, també ha apuntat altres possibles orígens.
«Partíem, al pressupost 2021, amb algunes partides incrementades, com podria ser l'exemple de Benestar Social», ha recordat. Un increment que permetrà, ara, plantejar mesures d'aquesta segona edició del Pla de Reactivació. A més, afegeix, «estem treballant de manera intensiva en la liquidació de l'any 2020 i veurem com poden quedar els romanents, i després veurem si després hem de fer alguna modificació de crèdit per prioritzar».
L'any passat es va optar per traslladar diners de les partides que s'havien previst per poder cobrir la urgència del primer Pla. Un exemple van ser-ne els Pressupostos Participatius, que es van suspendre per prioritzar les mesures de rescat. Quan s'hagi tancat l'exercici 2020 s'acabarà d'apuntar si, enguany, es repetirà l'exercici de reduir algunes partides per acabar de finançar el Pla.
Ocupació i desenvolupament econòmic, objectius principals
Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha declarat que «les prioritats d'aquest Pla de Reactivació són el foment de l'ocupació, l'impuls de l'emprenedoria i del desenvolupament econòmic i l'ajut als col·lectius que més ho necessiten». S'ha optat per donar continuïtat a aquesta manera de fer després de valorar «molt positivament» l'impacte de la primera edició.
De fet, la col·laboració publicoprivada també es buscarà a l'hora de presentar propostes per als fons europeus Next Generation, enfocats a transformacions com l'energètica. Es veuen com una altra línia de treball per aconseguir generar llocs de feina, però també per preparar els canvis previstos a tots els àmbits.
Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat, ha destacat que «una de les coses que es valoren és que hi hagi diferents administracions implicades i l'àmbit privat, que també haurà d'estirar juntament amb les administracions». Pel que fa al Pla de Reactivació, el resumeix com «el full de ruta que hem consensuat com a ciutat per donar resposta a la crisi econòmica i social».
Ha destacat que, pel que fa al del 2020, «estem rondant el 85% de l'executabilitat i pràcticament totes les accions previstes estan iniciades». Una situació que, segons ha remarcat Pellicer, s'ha valorat molt positivament per part de la URV a la cimera d'aquest dilluns.
De cara als pròxims mesos «l'ocupació serà un dels àmbits més imprescindibles per potenciar». Precisament per la conjuntura general, ja que segons explica, «estem en un moment clau, cal evitar que moltes persones que actualment es troben en una situació d'ERTO passin a un ERO», és a dir, a quedar-se definitivament sense feina.