Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
TV3

Proposen una sanció de fins a 3.000 euros a TV3 per la cobertura electoral

Així ho diu la darrera resolució de la Junta Electoral

TV3
El nou acord proposa una sanció que pot anar entre els 300 i els 3.000 euros  | ACN

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha admès defectes de forma en la resolució que va emetre contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la cobertura electoral arran d'una queixa del PDeCAT. En un nou acord, esmena els errors i torna a obrir expedient sancionador contra la CCMA, en concret en la persona del seu president. A més, proposa una sanció que pot anar entre els 300 i 3.000 euros.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La corporació havia al·legat que no s'havia seguit la normativa, que només s'havia donat tres dies per presentar al·legacions, que no s'havia nomenat un instructor i que tampoc s'havia fet una proposta de sanció.

«Certament, el nostre acord no es va ajustar a les formalitats de l'article 64 de la Llei 39/2015», diu la junta, que incoa expedient contra el president de la CCMA, nomena instructor i reitera que es va «faltar al pluralisme polític en no assignar els espais informatius a les diferents formacions polítiques de forma proporcional als resultats obtinguts en les últimes eleccions». D'acord amb la petició de la corporació, dona un termini de 10 dies per presentar al·legacions.

 

El recurs del PDCAT

La Junta Electoral Provincial de Barcelona va estimar un recurs del PDeCAT contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per la cobertura electoral de TV3 i va forçar a la CCMA a redistribuir els temps dedicats a cada partit d'acord amb els resultats de les últimes eleccions. A més, l'obligava a compensar el «desequilibri» patit pel PDeCAT, que es queixava que era el partit amb menys temps excepte Vox, quan hauria d'haver de ser el segon que en tingués més.

Segons la resolució, la cobertura «vulnera l'obligació de proporcionalitat» que exigeix la JEC en relació amb l'article 66 de la LOREG, i per això li va obrir un expedient per infracció electoral. A més, també exigia que aporti diàriament el guió detallat dels dos telenotícies emesos el dia anterior.

El PDeCAT va aportar en el seu recurs un estudi sobre la cobertura de les diferents forces polítiques en els dos telenotícies principals entre el 29 de gener i el 4 de febrer. La força amb més temps va ser ERC, seguida del PSC, el PP, Cs, Junts per Catalunya, la CUP, els comuns, el PDeCAT i VOX.

La junta va constatar que aquests temps «no es corresponen amb els que correspondrien al recurrent en funció dels resultats obtinguts en les últimes eleccions, sent la força política que menys presència va tenir en els programes analitzats (excepte VOX), situant-se fins i tot per darrere del grup polític significatiu Junts».

La cobertura correcta hauria de situar el PDeCAT en segona posició en temps, apunta la resolució, que explica que la CCMA va reconèixer en un escrit que el temps dedicat al partit d'Àngels Chacón va ser «lleugerament inferior» a la de la resta de partits, però alhora va assegurar que en la segona setmana de campanya ho ajustarien per establir la proporcionalitat d'acord amb els criteris previstos en el pla de cobertura de la CCMA.

Al marge del PDeCAT, la junta constatava que la resta de temps dels altres partits tampoc s'ajustava als resultats electorals, ja que ERC hauria de ser tercera i és la que tenia més temps. El PSC era segon quan hauria de ser quart i C's hauria de ser primer i estava en tercer lloc. A més, subratllava que la CCMA «no desmenteix la informació aportada pel PDeCAT».