Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una taula amb decoració de la nit de cap d'any de 2023

Com podem complir els propòsits d'any nou? Només calen 5 passos

Aquest 2023 podràs ser la millor versió de tu mateix

L’arribada d’un nou any és una excel·lent oportunitat per a la renovació, el renaixement i els nous començaments, i és una excel·lent ocasió per considerar la reinvenció personal, que és més estimulant que conformar-se a continuar de la mateixa manera o anar tirant. 

 

Any nou, vida nova

En aquests dies, molts pensem a formular alguns propòsits per a l’any que comença, i en tractar de millorar. Aquest és un hàbit saludable, tant mentalment com físicament, i estic convençut que millora el benestar personal, cultiva el sentit de la superació i augmenta la satisfacció individual molt més que l’autocomplaença. 

Els propòsits d’Any Nou plantegen assolir nous objectius i desenvolupar noves virtuts: aquells bons hàbits que s’aconsegueixen mitjançant la pràctica repetida, de la mateixa manera que els músculs es desenvolupen mitjançant l’entrenament físic. Les virtuts reflecteixen característiques positives i pràctiques millors; útils per a la nostra vida professional i personal. I cultivar-les pot ajudar-nos –certament– a convertir-nos en una millor versió de nosaltres mateixos. 

L’estudi de la virtut es remunta als filòsofs del món antic, des d’Aristòtil fins a Confuci, els quals van emfatitzar la importància de cultivar hàbits personals que fan del món un lloc millor, com la prudència, la compassió, la paciència, l’honestedat, el coratge, la bondat, el treball i la generositat. 

Visió, paciència i ganes

Basat en l’experiència de molts dels meus col·legues en educació, m’agradaria oferir alguns consells per cultivar aquestes virtuts:

  1. La decisió clau és en quins bons hàbits enfocar-se. Recordi que la llista de virtuts que practiqui depenen de les seves aspiracions i de com coincideixen amb les seves responsabilitats o els valors de la seva organització. Algunes de les virtuts tradicionalment associades amb la gestió inclouen, per exemple, la saviesa, la resiliència, el coratge, l’aplom, la justícia i la sociabilitat.
  2. Centri’s a practicar aquelles virtuts cap a les quals ja sent afinitat o que practica assíduament. Antigament, l’educació consistia a corregir les desviacions del comportament estàndard per superar les anomenades debilitats personals, com ensenyar als esquerrans a escriure correctament amb la mà dreta. Les coses han millorat des de llavors, i ara es respecta i valora la diversitat i les singularitats. En aquest sentit, una interessant aportació de la psicologia positiva –l’objectiu de la qual és identificar la manera de fomentar el talent i de fer la vida més plena– ha estat demostrar que és més productiu i potencialment més exitós centrar-se en les fortaleses individuals que en les debilitats. 
  3. Identifiqui dos o tres de les seves virtuts més significatives i tracti de destacar en elles. Per diagnosticar les fortaleses, els comentaris d’amics, mentors o educadors solen ser més útils que l’autoanàlisi. Conèixer els seus punts forts pot ajudar-lo a perfilar la seva personalitat i construir una marca personal. 
  4. Faci un seguiment de com de bé està progressant en la seva pràctica de les virtuts. A vegades, escriure un diari o portar un registre del seu desenvolupament personal pot ajudar a reforçar noves pràctiques. El relat sincer de Benjamin Franklin entorn el seu progrés en l’adquisició de les virtuts intrínseques a ell, és una vívida il·lustració d’aquest enfocament i ha estat àmpliament comentat. A més, escriure un diari o reflexionar entorn de les experiències i idees pròpies l’ajudarà a donar més sentit a la seva vida. Val la pena recordar la màxima de Sòcrates: «Una vida sense examen no mereix ser viscuda». Pot ser una bona idea comparar la valoració pròpia amb l’opinió de les persones que el coneixen bé. L’opinió que tenim de nosaltres mateixos no és tan objectiva com seria desitjable i, com ja va assenyalar l’expert en estratègia empresària Peter Drucker, tendim a sobreestimar les nostres virtuts i subestimar les nostres debilitats. 
  5. Recordi que l’objectiu principal  de practicar les virtuts és convertir-se un una persona millor, però no només per augmentar el seu ego o convertir-se en un millor professional. Les virtuts només tenen sentit en la mesura en què es relacionen amb els altres i milloren la nostra vida. 

A poc a poc i amb bona lletra

No desesperi si després d’uns dies encara no veu una millora significativa en l’acompliment dels seus propòsits, o inclús si dona un parell de passos enrere. És com perdre pes: les dietes draconianes no el portaran enlloc, els seus efectes són de curta duració. El que importa és la perseverança i l’actitud. 

L’arquitecte brasiler Oscar Niemeyer deia que la vida és una exhalació, tot i que va tenir la sort de viure fins als 103 anys.

Per acabar, desitjar-los un molt feliç any nou a tots, esperant que compleixin els seus propòsits i potenciïn les seves virtuts durant els pròxims mesos.

 

 

Aquesta notícia és una traducció de l'article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.