Foto d'una persona amb un telèfon mòbil.

Protecció Civil avisa: l'alerta d'emergències que pot arribar al teu mòbil avui mateix

A partir d'aquest dilluns el teu mòbil pot rebre una alerta d'emergències en qualsevol moment

A partir d'aquest mateix dilluns us pot arribar una alerta real d'emergències al mòbil. Segons ha confirmat Protecció Civil, ciutadans de diferents parts d'Espanya començaran a rebre missatges d'alerta als seus mòbils. Això sí, no cal entrar en pànic, ja que es tracta d'assajos del protocol ES-Alert, que les autoritats volen posar en marxa.

És un mètode d'avís ràpid en cas de catàstrofes imminents. D'aquesta manera, el Ministeri d'Interior pretén que la població estigui tan preparada com sigui possible davant de qualsevol emergència.

Els afectats escoltaran al dispositiu un xiulet, a més de saltar un missatge de prova a la pantalla. S'hi especifica que es tracta d'una prova i que no caldrà fer res perquè no hi ha cap tipus de risc.

L'encarregat de fer aquest projecte és la Direcció General de Protecció Civil i Emergències. A través d'aquests assajos busquen comprovar el desenvolupament correcte d'aquest sistema d'avisos a la població. Funciona per mitjà del mètode de difusió en cel·les, per la qual cosa els missatges emesos són de ràdio.

Les alertes d'emergència s'enviaran a zones concretes

Aquest mètode permet que els telèfons mòbils que romanguin connectats a les antenes de la zona rebin aquest missatge d'emergència. Adverteixen que en situacions d'emergència, els temps d'actuació són molt limitats. I és que, en qüestió de minuts, cal prendre decisions.

Imatge d'una persona esmorzant i revisant el telèfon mòbil
Si reps un xiulet al teu mòbil, no t'espantis | Getty Images

És el que passa, per exemple, quan es produeixen riuades, erupcions volcàniques o tsunamis. Per això cal estar preparat per a aquests escenaris. I encara que no resultin gaire habituals, mai es pot descartar que pugui passar algun fet d'aquestes característiques.

En aquest cas, és imprescindible disposar d'uns sistemes de comunicació de garanties, que assegurin una gran eficiència. Per això, mitjançant aquest simulacre volen tenir advertida la població.

Com es pot saber que es tracta d'una alerta d'emergències?

Aquesta alerta consistirà en un so d'alarma, que a més s'acompanyarà amb un missatge emergent. En realitat és una mena de notificació que es mantindrà a la pantalla fins que l'usuari confirmi la seva lectura. Si no és així, el xiulet es mantindrà.

En un primer moment, com que es tracta d'un assaig de les autoritats, aquest text resultarà tranquil·litzador. «Això és un missatge de proves del nou sistema espanyol d'avisos d'emergència de Protecció Civil a través de les xarxes de telefonia. No cal fer cap acció», aclareixen.

Així doncs, a partir d'ahir els centres de resposta a emergències van començar a enviar aquest contingut simulant una alerta. Mitjançant el xiulet i la vibració pretenen captar l'atenció del destinatari. A més, expliquen que a més d'aquest sistema es mantindran els mètodes tradicionals d'avís com la televisió i la ràdio.

Inici de les proves a tres comunitats

El període de proves comença aquest 24 d'octubre, però no serà a tot el país. Les primeres comunitats que formen part d'aquest assaig són Astúries, Cantàbria i Andalusia.

El 27 d'octubre serà el torn de Comunitat Valenciana, Galícia i Extremadura. El 2 de novembre es durà a terme a les Balears, Madrid, Múrcia, Navarra, Aragó i Catalunya.

Foto d'una persona fent servir un telèfon mòbil.
Les proves es duran a terme durant diversos dies | Canva

Continuaran a partir del dia 10 a Castella i Lleó, País Basc, Canàries i Ceuta. Els darrers a formar part d'aquest experiment són La Rioja, Castella-la Manxa i Melilla el 16 de novembre.

Aquest sistema es va desplegar el 21 de juny arran de la col·laboració entre el Ministeri de l'Interior i el d'Afers Econòmics. A més a més, va comptar amb el finançament dels fons de recuperació europeus.

L'objectiu que es persegueix amb aquesta alerta és tenir la població correctament informada en qüestió de minuts, perquè actuïn de la manera més adequada. En alguns països ja es fa servir aquest format fins i tot per denunciar casos de desapareguts.