Imatge de Laura Soucek, responsable de la investigació contra el càncer de mama a la Vall d'Hebron

Important troballa de científics catalans contra el càncer que salvarà moltes vides

La Vall d'Hebron descobreix que el fàrmac Omomyc frena la metàstasi del càncer de mama

Avenç clau contra el càncer de mama a Catalunya. Investigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han demostrat que l'Omomyc, una proteïna terapèutica desenvolupada al mateix Institut i a la spin-off Peptomyc, és capaç d'aturar el càncer de mama metastàtic. 

Fa temps que se sap que el gen MYC té una funció important en el desenvolupament de molts tipus de tumors, però hi ha certa controvèrsia sobre com pot afectar el desenvolupament de les metàstasis i alguns estudis suggereixen fins i tot que inhibir-lo podria potenciar-la.

Investigadors del VHIO han analitzat l'eficàcia d'Omomyc, proteïna inhibidora de MYC, amb resultats molt positius tant en models in vitro com in vivo, en ratolins. L'estudi ha estat publicat a 'Cancer Research Communications', de l'Associació Americana de Recerca del Càncer.

Una sanitària caminant pel passadís d'un hospital
Gran esperança a la Vall d'Hebron per l'últim descobriment. | Europa Press

«La resposta ha estat molt positiva»

«La resposta ha estat molt positiva i en tots els casos s'ha pogut comprovar que Omomyc té una activitat antimetastàtica important, en contra del que s'havia especulat», explica el doctor Daniel Massó, investigador de Peptomyc i primer autor de l'article, en declaracions recollides pel VHIO.

«Fins ara havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris. Ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç per bloquejar la invasió, l'establiment i el creixement de les metàstasis en el càncer de mama», afegeix la doctora Laura Soucek, directora executiva de Peptomyc. 

També han participat en aquest article per part del VHIO el Grup de Teràpies Experimentals dirigit per la doctora Violeta Serra i el Grup de Factors de Creixement del doctor Joaquín Arribas.

Una missió 'impossible'

Fa dècades que la recerca oncològica ha posat de manifest que el gen MYC té una funció important en el desenvolupament de la pràctica totalitat dels tumors sòlids. No obstant això, també hi havia la creença generalitzada que era una diana inabastable. Ara bé, fa més de 20 anys, quan la doctora Laura Soucek va plantejar que això no havia de ser així.

De la tasca de la doctora Soucek va néixer Omomyc, una miniproteïna capaç d'inhibir MYC, que, després de múltiples estudis preclínics, ja s'està provant en pacients, en un assaig clínic iniciat el maig de l'any passat al VHIO. 

Prèviament a l'assaig, Omomyc ja havia demostrat una activitat antitumoral potent en múltiples línies de cèl·lules tumorals i models de càncer en ratolí, independentment del teixit d'origen i de les mutacions.

Ara bé, totes les recerques fetes fins ara amb aquest fàrmac s'han centrat en tumors primaris i encara no se n'havia provat l'eficàcia contra la malaltia metastàtica.

«Alguns estudis suggerien que MYC podia exercir una funció antimetastàtica, per la qual cosa inhibir-lo podria ser perjudicial. Però les dades que hem obtingut en la nostra recerca mostren tot el contrari», apunta el doctor Massó.

Potencial per al tractament de pacients

Encara que la recerca encara no s'ha dut a terme amb pacients, el treball del VHIO també ha volgut analitzar la possible repercussió de l'aplicació d'Omomyc. 

Per això els investigadors han analitzat bases de dades de pacients i han pogut comprovar que les dones amb càncer de mama que presentaven sobreexpressió dels gens que bloqueja Omomyc tenien una supervivència més baixa. 

«Això ens fa ser optimistes i pensar que, si aquestes pacients es tractessin amb el nostre fàrmac, potser podríem millorar-ne la supervivència», diu el doctor Massó.