Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bates escolars i motxilles penjades en el passadís de l'escola Cèsar August de Tarragona

El pròxim curs escolar hi haurà uns 20.700 estudiants menys a les aules catalanes

Més de la meitat de grups de P3 ofereixen ràtios inferiors a 25 alumnes de cara al curs 2021/2022

Bates escolars i motxilles penjades en el passadís de l'escola Cèsar August de Tarragona
Les escoles catalanes preveuen que el curs vinent hi haurà prop de 21.000 alumnes menys a les aules. | ACN

Més de la meitat dels grups de P3 ofereixen una ràtio per sota de 25 alumnes, segons l'oferta inicial per al curs 2021-2022 que s'ha publicat aquest dijous. El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat que això és així perquè la previsió és de 3.241 alumnes menys en aquests cursos. En conjunt, hi haurà uns 20.700 alumnes menys, que inclouen una davallada de 2.579 a 1r d'ESO, on baixen els estudiants per primer cop des de la seva creació.

En aquest sentit, Gonzàlez-Cambray ha afirmat que hi ha un «manteniment» general de l'oferta. La reducció de les ràtios a P3 es dona tant per la baixada de la natalitat com per l'aplicació del nou decret d'admissions per reduir la segregació escolar.

Prop de 41.000 grups escolars en l'educació infantil

En total, l'oferta inicial ha sortit aquest dijous amb 40.997 grups per a educació infantil de segon cicle. Del total, 28.497 són grups en centres públics i 12.500 en centres concertats. A P-3, l'oferta pública inicial serà de 2.110 grups, 13 menys que l'actual curs, i a la concertada de 970, una desena menys. La previsió d'alumnes és de 63.566, mentre que en l'oferta inicial del curs vigent va ser de 66.807.

Pel que fa al primer curs d'ESO, l'oferta és de 2.016 grups a la pública, 28 menys que en l'oferta inicial del curs vigent; i 966 grups a la concertada, 12 menys. En total, la previsió és d'uns 82.886 alumnes, mentre que en l'oferta inicial del curs vigent va ser de 85.465. En el cas de P3, en unes 700 escoles s'ha programat l'oferta amb la idea de reduir les ràtios a P3 per sota dels 25 alumnes per grup.

En total seran 91 els municipis que així ho faran. Gonzàlez-Cambray ha assegurat que aquells on l'oferta inicial és de 25 alumnes tampoc implica que hagi de ser així i ha asseverat que «la majoria no hi arribaran».

Nous centres a la xarxa pública

El curs vinent a Catalunya comptarà amb cinc centres educatius que s'han adherit a la xarxa pública, tres de nova creació i 12 instituts escola. Entre els tres nous centres hi ha l'Institut Angeleta Ferrer de Barcelona, que tindrà dos grups d'ESO i dos de Batxillerat, l'Escola Nova de Sentmenat (Vallès Occidental), amb un grup d'educació infantil, i es reobre l'escola rural de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), que havia estat tancada els darrers 50 anys.

Entre els centres que s'integren a la xarxa pública, hi ha l'Escola Sicília, l'Escola Londres, l'Escola Aldana, l'Escola Elisabets de Barcelona i l'Institut Intermunicipal del Penedès. D'altra banda, els 12 nous instituts escola se situen a Barcelona, Breda, Olivella, El Perelló, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, El Masnou, Premià de Dalt i Balsareny. Això eleva a 97 els instituts escola que funcionaran.

Preinscripció telemàtica

El procés de preinscripció començarà el pròxim dilluns per al segon cicle d'educació infantil i primària i s'allargarà fins al 24 de març. Per a l'ESO anirà del 17 al 24 de març. En tots els casos serà totalment telemàtica i caldrà un dispositiu —tauleta, ordinador o telèfon mòbil— per poder-la fer. Tot i això, el director general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juanjo Falcó, ha explicat que aquelles famílies que tinguin algun problema o no disposin de dispositiu poden demanar cita prèvia als centres escolars o les oficines municipals d'escolarització, on rebran el suport necessari per a completar el procés.

Falcó ha assegurat que existeixen totes les eines perquè tothom pugui portar a terme el procés de preinscripció sense problemes i ha destacat que l'any passat, en una situació sanitària pitjor, el 80% de les famílies van optar per la via telemàtica. La presentació es podrà fer durant les 24 hores del dia i els resultats també es podran consultar per internet. En aquest sentit, Educació ha posat en marxa un portal específic on es recull tota la informació sobre la preinscripció.

La matriculació serà del 14 al 18 de juny per al segon cicle d'educació infantil, primària i primer d'ESO i del 28 de juny al 2 de juliol per a 2n, 3r i 4t d'ESO.