Salvador Illa i Miquel Iceta, en un acte del PSC.

El PSC exigeix a Torra que convoqui eleccions i es deixi estar d'«invents simbòlics»

Pedret titlla la proposta de la CUP d'«ocurrència» i diu que no és compartida pel conjunt de forces ni la ciutadania

El portaveu adjunt del grup del PSC-Units, Ferran Pedret, ha emplaçat aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, a convocar eleccions i a deixar-se d'«invents simbòlics que no porten enlloc més que a la degradació i desprestigi de la institució de la presidència i a la divisió política entre catalans».

Després que al CUP hagi proposat que Torra segueixi la 'via Venturós' i mantingui les funcions representatives si és inhabilitat pel Tribunal Suprem, els socialistes han titllat la proposta d'«ocurrència». De fet, Pedret ha dit que Torra ha rebut la confiança del Parlament i que això no pot ser substituït per «posicionaments simbòlics» que no serien compartits pel conjunt de forces polítiques ni per la ciutadania.

«L'actual Govern de JxCat i ERC ja no dona per a més», segons el PSC

Pedret ha sentenciat que l'actual Govern de JxCat i ERC «ja no dona per a més», està «esgotat» i «sense projecte». «És incapaç de complir amb el seu propi programa i amb els compromisos que el Parlament li exigeix. Està més dedicat a les pugnes internes pel poder que a dedicar atenció a les necessitats del país en un moment crític», ha apuntat.

Sobre la llei per regular els preus del lloguer que arriba al ple del Parlament d'aquesta setmana, Pedret ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat que alguns apartats de la norma no s'adeqüen a les competències de la Generalitat. Per això ha dit que la iniciativa juga «amb les expectatives» i que darrera hi ha un interès i un càlcul partidista.

Així, ha recordat que el PSC s'oposarà a la norma perquè si es prenen accions en l'àmbit de l'habitatge han de ser amb una «afectació positiva» sobre la vida de la gent. Ha demanat no convertir-ho en una confrontació entre institucions.

El govern espanyol proposarà una modificació de la Constitució per canviar la referència a les persones amb discapacitat

En un altre ordre de coses, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el pla normatiu de l’executiu de Sánchez que preveu presentar al Congrés 171 inciatives aquest curs polític. Entre elles destaca la reforma de l’article 49 de la Constitució per modificar la forma com la Constitució es refereix a les persones amb discapacitat, als qui defineix actualment com a «disminuïts físics, sensorials i psíquics».

En roda de premsa a La Moncloa, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo ha afirmat que l’executiu espera que la reforma s’aprovi «per unanimitat». Segons Calvo, en aquest ventall d’iniciatives que quedarà recollit en un calendari també hi ha tres lleis orgàniques, 58 lleis ordinàries i 119 reials decrets.