Imatge de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona

El PSC reclama que la Generalitat que abordi amb mesures socials i policials les ocupacions il·legals

Collboni diu que el Govern «no pot mirar cap a una altra banda» i deixar els ajuntaments «sols i als peus dels cavalls»

El PSC ha reclamat aquest dissabte al Govern de la Generalitat que abordi de forma transversal la problemàtica de les ocupacions il·legals de pisos, tant des del punt de vista de l'habitatge com de la seguretat. 

Segons els socialistes, l'Executiu català és l'única administració que no ha fet res en aquesta matèria i «deixa als peus dels cavalls» els ajuntaments. Per això, tot recordant una resolució que van impulsar i aprovar al Parlament fa dos anys, els grups municipals del PSC als consistoris presentaran una declaració institucional en aquest sentit.

Actuació davant les ocupacions de màfies 

En una roda de premsa telemàtica, el tinent d'alcaldia de Barcelona i secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, la portaveu d'habitatge del PSC al Parlament, Rosa Maria Ibarra, i l'alcalde de Mataró, David Bote, han reclamat a la Generalitat que actuï davant del creixement de les ocupacions il·legals, no pas les que es fan per necessitat, sinó les fetes per màfies que relloguen els pisos. 

En aquest sentit, Collboni i Ibarra diuen que «no es pot mirar cap a una altra banda», perquè la situació preocupa en molts barris de l'àrea metropolitana. Així, insten a no caure en populismes, dient que no existeix el problema o criminalitzant col·lectius concrets.

Els socialistes han recordat que l'abril del 2018 van portar al parlament una resolució, que es va aprovar, instant al Govern a actuar en l'àmbit social, d'habitatge i de seguretat per resoldre la problemàtica. «Des d'aleshores el Govern no ha fet res», i la situació ha empitjorat, diuen. 

Gran problema en els 27.000 pisos buits que hi ha a Catalunya

A Barcelona ciutat, per exemple, aquest juliol i agost s'han presentat 356 denúncies per ocupacions il·legals, un 41% més que l'estiu anterior. A tot l'estat han crescut entre el 2015 i el 2019 un 40% també, i a Catalunya prop d'un 70%. Ibarra ha recordat que una part de l'origen del problema és que hi ha 27.658 pisos buits a tot Catalunya, segons el registre oficial.

Collboni ha dit que els ajuntaments no poden actuar sols i que en els últims dies tant el Ministeri de l'Interior com la Fiscalia General de l'Estat han dictat pautes i protocols concrets per aquests casos. A Catalunya, ha recordat Collboni, la Generalitat té les principals competències en habitatge i seguretat. A més, ha dit que una actuació preventiva milloraria la convivència en certs barris i impediria l'auge de certs discursos de partits «de dretes».