La professió que en 2021 estarà desbordada: «No serà un bon any»

Francisco Santolaya assenyala que durant aquesta pandèmia ja s'ha vist que no han estat suficient

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
Santolaya assegura que la psicologia clínica es veurà desbordada el 2021 | Catalunya Diari

Queden poques hores per finalitzar l'any 2020, marcat sens dubte a escala global per la pandèmia del coronavirus. Per això, és més que necessari conèixer de la mà d'un expert com ens ha afectat la pandèmia i les conseqüències que està tenint psicològicament, sobretot entre els professionals sanitaris i farmacèutics, que han sofert la pitjor cara de la Covid-19.

Aquest dimecres 30 de desembre, un prestigiós doctor com Francisco Santolaya, president del consell general de Psicologia d'Espanya, ha explicat a 'Es la Mañana de Federico' els detalls de la pandèmia en l'estat anímic dels éssers humans que l'estan patint.

«L'ésser humà no està mai preparat per assumir la mort»

Santolaya ha explicat detalladament com afronten les persones una situació com una pandèmia tan greu com la que estem travessant. «L'ésser humà no està preparat mai per a assumir la mort, per això la societat ha establert una sèrie de ritus funeraris que ens ajuden a assumir la pèrdua d'un ésser estimat». A més, Francisco Santolaya considera un dels problemes de la pandèmia que «al principi aquests rituals van ser impossible dur-los a terme, com ha passat al nostre país a partir del març de 2020».

El professional de psicologia, ha explicat el trist cas d'una mare que li va relatar com va portar al seu fill a l'hospital, no va aconseguir veure'l i finalment va morir, per la qual cosa tan sols va poder recollir allí la seva caixa de cendres. «Si en condicions normals és difícil assumir la pèrdua d'un ésser estimat, perquè imaginin-se una parella de persones grans que porten vivint junts des de fa 40 anys, desapareix i no hi ha opció d'acompanyament familiar ni res», confessa Santolaya en l'entrevista radiofònica.

Sobre la importància dels ritus funeraris

El president del consell general de la Psicologia d'Espanya ha parlat també del valor que posseeixen els ritus funeraris, assegurant que «serveixen d'acompanyament, no al difunt, sinó a la família». Santolaya considera que han tingut calat «històricament des de les planyívoles de l'antiga Roma fins a l'actualitat». Malgrat això, el professional de la psicologia confessa que «en la societat actual la mort no existeix, és un concepte que ningú vol abastar, per exemple no es parla de suïcidis», ha dit en l'entrevista d'aquest dimecres.

A l'hora d'afrontar el dol, Santolaya ha afirmat que «els éssers humans tenim una sèrie de mecanismes i normes que regulen el comportament. Dins d'aquestes lleis pròpies, creem certa resistència i habitualitat a la informació. Això passa en situacions de pandèmia i guerra», per a així fer-nos al fet que hi hagi centenars de morts cada dia a Espanya per coronavirus. «Posteriorment les persones presentem simptomatologies com l'ansietat, la depressió o el sentiment de culpa i als mesos poden aparèixer patologies posttraumàtiques», ha assenyalat.

«S'ha vist que els serveis d'atenció primària de psicologia no són suficients»

Santolaya és bastant pessimista sobre l'any que està a punt de començar. L'expert creu que «el 2021 serà un mal any», ja que als estralls de la pandèmia cal afegir-li la situació econòmica que s'espera, «la necessitat d'estabilitat econòmica produeix molta angoixa i això sobrecarregarà l'atenció primària i l'especialitzada», ha explicat en directe aquest matí.

Finalment, Santolaya ha deixat clar que durant la pandèmia «els serveis d'atenció primària especialitzada en la psicologia clínica s'ha vist que no eren suficients per a atendre el que hem passat, i no seran suficients per al que ve, no hi ha psicòlegs suficients per al que ens ve damunt», ha denunciat el metge en 'Es Radio'.


Comentaris

envia el comentari