Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

Puigdemont sospesa ser cap de llista el 14-F per evitar la batalla interna entre candidats

Calvet, Borràs, Puigneró i Tremosa farien un pas enrere si Puigdemont decidís liderar la candidatura

La política catalana viu, cada dia més, amb la mirada posada a les eleccions autonòmiques del proper 14 de febrer. Pel que fa als partits que integren el Govern, mentre ERC ja té pràcticament triats els candidats a les quatre demarcacions catalanes —Aragonès, per Barcelona i com a presidenciable; Raquel Sans per Tarragona; Marta Vilalta per Lleida; i Teresa Jordà per Girona—, a JxCat el més calent és a l'aigüera i la pressió s'hi imposa.

Calvet, Puigneró, Borràs i Tremosa... a l'espera de Puigdemont

Segons el reglament de primàries internes, aquest dimecres, 11 de novembre, és el darrer dia per oficialitzar la presentació de candidatures per ser presidenciable de la formació a les eleccions del 14 de febrer. Fins a tres pesos pesats del partit, més un d'independent —que també es poden presentar— s'han postulat per ser cap de cartell de Junts per Catalunya a la Generalitat.

Es tracta de Damià Calvet —del sector de Josep Rull—, que aquest dimarts oficialitzava la seva candidatura; Laura Borràs, que confirmava fa unes setmanes la seva intenció de presentar-se —amb el suport de l'expresident Torra, però distanciada de Puigdemont i Sànchez—; Jordi Puigneró —el candidat favorit per Puigdemont i el seu entorn— i l'independent Ramon Tremosa.

Tots ells estan disposats a batallar per liderar la candidatura, però la 'guerra interna' podria suspendre's abans de començar —o, almenys, ajornar-se. Amb un partit acabat de crear —i que tot just aquest cap de setmana triava executives comarcals i de vegueria—, la direcció voldria evitar una batalla entre quatre noms, que dividís la formació i que mostrés, portes enfora, les diferències entre quatre candidats que compten amb força pes dins de la formació.

Puigdemont, abocat a presentar-se per evitar la divisió

És davant d'aquest escenari que en els darrers dies ha guanyat força la possibilitat que Carles Puigdemont es presenti com a cap de cartell de Junts per Catalunya, malgrat saber que no podrà tornar a terres catalanes per ser investit. Puigdemont seria un número 1 simbòlic que serviria, d'una banda, com a reclam electoral —és innegable que la seva figura arrossega molts vots— i, de l'altra, com a magma per evitar la divisió interna. Els quatre candidats estarien disposats a fer un pas enrere si Puigdemont es presenta.

Darrere de Puigdemont es podrien situar diversos noms entre els quals constarien els quatre postulats, a fi i efecte de traslladar la guerra pel número 1 a un escenari postelectoral, i només en cas que JxCat tingués opcions d'ocupar de nou la presidència de la Generalitat. Seria llavors quan JxCat hauria de decidir el seu candidat efectiu i no ara, si Puigdemont opta finalment per fer el pas i evitar una olla de grills interna a tres mesos dels comicis. En qualsevol cas, té poc més de 24 hores per fer efectiu el pas.