Dona mirant factures amb preocupació

La pròxima factura de la llum tindrà la major pujada de la història

Els experts a confeccionar el document asseguren que la pujada al preu del CO₂ europeu

A causa de la pandèmia el nombre d'hores de la majoria de rutines s'han traslladat a la llar, un espai en el qual naturalment la societat espanyola no és molt tendenciosa a passar moltes hores, però que a causa de les restriccions s'han convertit en un lloc per a tot. Des del treball, l'esport, l'oci a través de dispositius digitals o la pràctica de nous entreteniments per a passar l'estona. La veritat és que la majoria d'utensilis que s'emprenen per a aquesta mena d'accions requereixen de l'ús d'electricitat, un fet que es constata en la majoria de llars a través de la factura de la llum.

La veritat és que la del mes d'abril té una peculiaritat, i per descomptat no la més grata. La factura de la llum del mes d'abril ha sofert la major pujada de la història, amb un 46,4% per a l'usuari mitjà. Així ho detalla l'organització Facua en un estudi que ha publicat. En anàlisi de les tarifes indica que amb el preu del quilowatt hora d'abril, la factura mitjana ascendiria a 81,55 euros, en contraposició als 55,71 euros del passat curs; això es tradueix en gairebé 26 euros de diferència.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

L'increment percentual és del 70,7%, dels 9,98 euros als 17,04 de l'últim mes. Facua assegura que a l'abril de 2020 el kWh va aconseguir el seu mínim en els últims 16 anys, ja que la seva quantia va ser fixada en 2004. Segons asseguren els experts a confeccionar aquest document asseguren que es deu al preu del CO₂ europeu, que continua sent determinant per a la creació de les diferents tarifes del mercat energètic espanyol.

És hora de mantenir-se

Aquesta és l'afirmació que recomana Facua als usuaris, ja que podrien caure en el parany de contractes tarifes de lliure mercat. Una de les recomanacions que realitzen és la de donar-se d'alta en el Preu Voluntari per al Petit Consumidor, PVPC, en el qual s'obre la variant d'empreses comercialitzades directament pel Govern.

Segons apunta aquest estudi a través d'aquesta mesura es poden optar per les tarifes més competitives de caràcter general i que, fins i tot arriba a estar per sobre d'algunes ofertes del mercat lliure en alguns mesos.

Des de l'organització reguladora es lamenta que des de l'entramat polític no s'agilitin els tràmits per al compliment dels compromisos programàtics. Aquesta sèrie de mesures van ser proposades per PSOE i Unides Podem a l'inici de la legislatura i tenen com a finalitat reduir el preu del terme de potència.

La repercussió en el ciutadà

Aquesta nova proposta permetria un preu més reduït per als primers kWh consumits i l'eliminació de la retribució que reben en el mercat majorista algunes tecnologies específiques que estaven sotmeses a un marc regulador diferent. Aquest altre espectre de cobrament es va situar sobre la base d'una sèrie d'infraestructures de necessària construcció que permetrien proveir al consumidor en diferents regions. 

Malgrat això Facua assegura que el cost de totes aquestes tasques s'ha «recuperat àmpliament» quant a costos d'inversió es refereix. Un altre dels motius fonamentals que reclama l'associació són els impostos indirectes que s'apliquen en la factura elèctrica de les famílies. L'IVA total que es determina sobre aquesta classe de rebuts és del 27%, ja que se suma l'IVA general del 21 amb l'impost especial sobre electricitat.

Una altra de les propostes que suggereix l'organització és una reforma del bo social perquè la quantitat de beneficiaris sigui major i així augmenti el descompte que representa sobre la tarifa semirregulada PVPC.