El curs 2019-2020 començarà a Barcelona amb 178.487 matriculats entre escola pública, concertada i privada a les etapes educatives d'Infantil, Primària i Secundària. Suposa un augment de 1.672 alumnes en relació al curs anterior quan van ser 176.815 els matriculats d'entre 3 i 16 anys. L'augment ve impulsat per les matriculacions a Secundària, 911 més, mentre que els inscrits a P3 són els únics que disminueixen, amb 144 alumnes menys. Pel que fa als mestres, n'hi haurà 133 més que el curs 2018-2019 i la ràtio d'alumnes per cada docent se situa en 13,73. Inicien el curs escolar 411 centres d'ensenyament obligatoris a la capital catalana amb un centre de nova creació, l'Institut La Sagrera Sant Andreu.
Així ho ha explicat el president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha garantit que tot l'alumnat barceloní podrà començar les classes el 12 de setembre. El president del Consorci ha apuntat que ja fa dos anys que la demanda d'escola pública per entrar al sistema educatiu és superior a la de la concertada. «Estem en un canvi de tendència», ha afirmat.
Una realitat diferenciada de la resta del Principat
Tanmateix, ha constatat que falta oferta de centres d'ensenyament públic, ja que encara és superior el nombre d'alumnat dels centres concertats, amb un 56,6% del total entre l'alumnat de 3 a 16 anys i del 50,2% quan es tracta només de P3. «A mesura que aniran passant anys els percentatges poden anar canviant sempre que siguem capaços d'incrementar l'oferta», ha dit.
Gonzàlez-Cambray també ha explicat que les dades de matriculats evidencien que Barcelona té una realitat diferenciada de la resta de Catalunya, ja que mentre al conjunt del territori disminueix el nombre d'alumnat de segon cicle d'Infantil i de Primària, a la capital catalana augmenta en 239 i 522 alumnes, respectivament. «Barcelona és una ciutat molt viva», ha afirmat.
També ha apuntat que cal ser conscients que a Barcelona s'incorpora més alumnat de Secundària que a P3. «Això el que ens diu clarament és que necessitem més places a Secundària i d'entrada al sistema no en necessitem menys que els anys anteriors», ha constatat.
Millorar la «motxilla cultural» dels alumnes
Per la seva banda, el vicepresident del Consorci, Joan Subirats, ha posat èmfasi a la roda de premsa en la necessitat de combatre la segregació de l'alumnat per barris així com millorar la «motxilla cultural» de tot l'alumnat barceloní. Subirats ha dit que seguiran treballant per l'ampliació de programes que facilitin la connexió entre els equipaments culturals i els centres educatius així com l'ampliació d'una hora lectiva artística de professionals integrats al claustre.