Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna

Asseguren que Putin seguirà amb la guerra perquè pateix una malaltia

Putin no ha aparegut molt en públic des que va envaïr Ucraïna

Vladimir Putin està desaparegut. Des que va començar la guerra no se l'ha vist gaire. Tot al contrari de Volodímir Zelenski, el president d'Ucraïna, que apareix diàriament en vídeos que grava ell mateix.

L'última aparició pública va ser la setmana passada i des del Kremlin tampoc diuen on es troba. Se sap que lidera l'enfrontament contra el país veí, però poca cosa més. Tot això ha fet que comencen a sorgir rumors sobre el seu estat de salut.

Durant els últims mesos ja es deia que Putin no estava del tot bé. Això podria ser pels problemes típics de l'edat. El mes de febrer passat, el politòleg i excap del Departament de Relacions Públiques de l'Institut de Relacions Internacionals de Moscou va deixar entreveure alguna cosa.

Valery Solovey va dir que el president rus tenia càncer i els símptomes de la malaltia de Parkinson. Fa uns dies, justament l'almirall retirat de la Royal Navy britànica, Chris Parry va dir també que podria estar enfrontant-se a un càncer.

Creuen que va decidir atacar ara Ucraïna per algun motiu concret. «Crec que el sistema immunitari podria estar deprimit, així que és un home que té pressa», deia l'almirall. Això explicaria la necessitat d'actuar ràpidament, sense esperar a la negociació.

Imatge de Putin.
Putin amb gest seriós en el seu despatx. | Europa Press

L'especialista britànic-nord-americà en assumptes exteriors, Fiona Hill, també va voler donar la seva opinió a les xarxes socials. «No se'l veu tan bé, ha estat força inflat. Sabem que s'ha queixat de tenir problemes a l'esquena», deia.

De moment ningú ha confirmat aquestes teories ni tampoc hi haurà un pronunciament per part del Kremlin. Entenen que no és el més convenient ara mateix, ja que fer qualsevol mena de declaració en aquest sentit els debilitaria. Prefereixen no dir res i no donar pistes a l'enemic.

En cas que Putin no tingui cap problema de salut, és possible que la seva absència sigui per un altre motiu. El més probable és que estigui amagat. Se sap que té un luxós búnquer subterrani a Sibèria.

Es tracta d'una espècie de «ciutat subterrània», que té la tecnologia més alta i que estaria preparada per suportar una guerra nuclear. Valery Solovey va revelar que el líder rus ja havia traslladat a aquesta instal·lació a tota la seva família la setmana passada.

El seu parador, en tot cas, és tota un misteri. No cal passar per alt que té vuit residències oficials.

En les últimes hores, el Kremlin va publicar una imatge en una reunió amb el seu primer ministre i els membres del seu govern. Apareixia assegut davant d'una pantalla. Possiblement intentaven silenciar els rumors que van sorgir respecte a una possible malaltia.

Muntatge fotogràfic de Volodímir Zelenski ​i Vladímir Putin
El president de Rússia ha continuat amb una estratègia de comunicació diferent en comparació a Zelenski. | CatalunyaDiari

Encara que no seria estrany que es tractessin d'unes fotografies de fa temps per despistar als enemics.

Putin i el seu braç dret

Des que Putin va arribar a la presidència de Rússia el 2012, s'han analitzat cada un dels seus moviments en aquest temps. I hi ha una cosa que crida molt l'atenció, que és el moviment asimètric dels braços.

El braç dret quasi no es mou, sempre està enganxat a ell. Es va pensar en un primer moment que podria ser una malaltia o una molèstia física. Però un grup de científics ho ha descartat.

Pel que sembla, els agents del KGB van rebre «instruccions de mantenir la seva arma a la mà dreta i avançar amb una banda. Generalment l'esquerre, presumiblement permetent als subjectes treure l'arma el més ràpid possible» davant un atac.

Putin va ser instruït a l'agència d'intel·ligència per defensar-se en cas d'atac. Per això quasi no mou el braç dret, ja que en aquest costat porta l'arma i li resultaria més ràpid desenfundar-la.