Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva

La quarantena de 10 dies podria quedar-se curta a partir d'ara

Els investigadors sostenen que la variant britànica podria canviar-ho tot

Encara que les últimes dades de la pandèmia de la Covid-19 estan donant relativament bons resultats, la veritat és que entre els experts segueix preocupant molt la variant britànica del virus i la seva expansió. Durant l'any que portem lluitant contra el virus, s'han publicat moltes informacions sobre quan deixa de ser un risc per als altres una persona que aconsegueix superar la malaltia.

El període de quarantena

La variant britànica del coronavirus és molt més contagiosa i s'expandeix a més velocitat. En aquest sentit, alguns investigadors han posat llum sobre el període de quarantena a què s'ha de sotmetre una persona infectada, que fins ara rondava els deu dies. Els investigadors del Centre Mèdic de la Universitat Erasmus dels Països Baixos han publicat un estudi on reflecteixen que el període infecciós dura una mitjana de vuit dies des del començament dels símptomes. A més, transcorreguts 15 dies, el pacient deixaria de ser contagiós.

La mateixa teoria aproven els investigadors de la Universitat de Corea a Seül i l'Hospital Chung-Ang, que defensen que són set els dies de durada del període infecciós des de l'inici dels símptomes. Transcorreguda una setmana, encara poden detectar traces de virus fins a 34 dies després, encara que la persona ja no seria contagiosa.

Tenint en compte aquestes xifres, la majoria dels pacients infectats presenten l'evolució següent:

  • Dia 1: comença la infecció.
  • Dia 5-6-7: la persona infectada comença a ser contagiosa per a altres.
  • Dia 7-8: apareixen els símptomes.
  • Dia 14-15: el virus deixa de ser infecciós i la persona infectada ja no pot contagiar.

En aquest sentit, no seria suficient una quarantena de deu dies després d'haver contret el virus, sinó que haurien de passar dues setmanes des del començament de la infecció fins que la persona ja no representa un risc per als altres.

Són mesos batallant contra la malaltia, no contra el virus

Quan una persona contrau el virus i roman mesos ingressada, no està lluitant contra la Covid-19, si no contra la malaltia que provoca el patogen. Els efectes que el coronavirus provoca en l'organisme fa que aquest es reveli posant en marxa el sistema immune, que a vegades pot derivar en greus conseqüències.

De sobres són coneguts els estralls que el virus deixa en alguns pacients que continuen amb símptomes mesos després d'haver superat la malaltia. Els experts ho anomenen Covid persistent i pot representar un autèntic problema per a qui el pateix.

La utilitat dels tests d'antígens

Els tests d'antígens representen una nova arma per a la detecció de virus, però si es vol que aquests resultin eficaços, haurien de realitzar-se repetidament. Aquest tipus de test només determinen si una persona resulta un risc per als altres, però no deixen clar l'existència o no de la infecció. Per això és necessari realitzar un test d'antígens un cop a la setmana, segons apunten.

A més resulta poc eficaç que una persona que s'hagi realitzat un test d'anticossos es realitzi també un test d'antígens, ja que en el moment en què la persona ja ha generat anticossos, deixa de ser automàticament infecciosa.

La variant britànica necessita més temps de quarantena

Una de les coses que es va establir amb l'arribada del virus és que les persones infectades haurien de realitzar una quarantena de deu dies. S'estipulava aquest període tenint en compte que, transcorreguts aquests dies, la persona deixava de ser contagiosa. No obstant això, la variant britànica podria canviar per complet aquesta teoria.

Investigadors de la Universitat de Harvard i altres institucions dels EUA han arribat a la conclusió que la variant britànica és molt més contagiosa perquè necessita un període més llarg de quarantena. Al parer seu període infecciós s'allarga de manera significativa pel que fa a virus original, fins a duplicar-lo. Per tant, «si les dades posteriors ho confirmen, podria necessitar un període d'aïllament superior a l'actualment recomanat de 10 dies des del començament dels símptomes», recalquen.