Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Nens i nenes jugant en un pati d'escola de Vic

Oficial: Aquesta setmana s'eliminen les quarantenes a les escoles

Només deixa el protocol en vigència als centres d'educació especial

La decisió està presa. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'havia marcat aquesta setmana de 21 de febrer com a data «raonable» per acabar amb una de les principals restriccions a les escoles.

I així ha sigut. Els departaments d'Educació i Salut han proposat la flexibilització de la gestió de casos covid a l'entorn escolar. Una decisió que s'ha pres seguint les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del ministeri de Sanitat.

D'aquesta manera, els centres escolars catalans canviaran el protocol covid a partir del pròxim dimecres 23 de febrer. Una actuació que arriba quan ja estem dient adeu a la sisena onada.

El nou protocol a les escoles catalanes

Els centres escolars viuran un gran canvi a partir d'aquest dimecres. Ja no hi haurà quarantenes de contactes estrets als centres educatius, motiu pel qual les famílies no hauran de comunicar si l'absència a classe de l'alumnat és degut a la covid.

Tot i els canvis, l'antic protocol encara seguirà vigent als centres d'educació especial. Aquests seran els únics que seguiran utilitzant l'anomenat Traçacovid. Un aplicatiu que es deixarà d'utilitzar, ja que l'executiu català ha decidit que aquest dimarts serà el darrer dia que s'actualitzarà el nombre de casos positius en aquesta aplicació informàtica.

Tot i que Salut havia apuntat que preferia un acord primer amb la resta de Comunitats Autònomes, finalment ha optat per deixar sense efecte l'actual protocol.

També es deixaran d'emetre les prescripcions de tests d'antígens per al professorat. Només es mantindran els tests finançats a l'alumnat d'educació especial que hagi estat contacte estret.

Les mesures que continuaran

L'executiu català subratlla que aquestes directrius segueixen les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, segons les quals només s'identificaran els contactes estrets en àmbits en què l'exposició es consideri d'alt risc per la presència de persones amb més vulnerabilitat com ara centres sanitaris, residències de gent gran o altres centres sociosanitaris.

Alhora, els departaments de Salut i d'Educació justifiquen la decisió subratllant que infants i joves «han demostrat que no són, en termes generals, un grup de risc». Les mesures que romandran, «de moment», són la mascareta als interiors, els grups de convivència estable i la necessitat de ventilar les aules, així com les mesures higièniques que van més enllà de la covid.

Salut Pública informa que seguirà monitorant l'efecte de la covid a les escoles, i alerta que si en algun moment cal prendre alguna mesura, es treballarà amb el centre afectat «com en qualsevol altre entorn».

«Aquesta no és una decisió unilateral»

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha volgut subratllar que «aquesta no és una decisió unilateral», i ha citat justament la recomanació de la Comissió de Salut Pública. «No és tirar pel dret, no ho hem volgut mai des de Catalunya per no crear confusió a la gent», ha indicat.

Pel que fa a la mascareta a l'interior, Argimon ha remarcat que el primer lloc on s'ha de retirar és a les escoles, començant pels més petits i després anar actuant de forma gradual. «Jo demanaré que comencem a retirar ràpid, intentaré que sigui ja la setmana que ve o d'aquí dues setmanes», ha explicat en referència al consell interterritorial.

Per la seva part, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha considerat «molt important» la fi de les quarentenes. «Volem tornar a la normalitat el més aviat possible», ha dit Cambray, que ha agraït l'esforç de tota la comunitat educativa per fer possible que les escoles durant dos anys hagin estat «obertes i segures».