Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

El govern espanyol ho destapa: hi ha 4 comunitats en 'risc' pels brots de coronavirus

A més d'aquestes, Castella-la Manxa, Catalunya, Melilla, Múrcia, Navarra i el País Basc es trobarien en el següent nivell

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR
Aragó, Castella i Lleó, Madrid i La Rioja, i Ceuta estan en situació de risc extrem en el nou pla de Sanitat | ACN

Fins a quatre comunitats autònomes estarien en situació de risc extrem, segons el nou pla de Sanitat que estableix quatre nivells d'alerta per a establir restriccions per a frenar l'expansió del coronavirus. Així mateix, Aragó, Castella i Lleó, Madrid i La Rioja, i Ceuta estarien, tal com figura en dades recollides per 'El País', situació de risc extrem.

A més d'aquestes, Castella-la Manxa, Catalunya, Melilla, Múrcia, Navarra i el País Basc es trobarien en el següent nivell. Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Comunitat Valenciana i Extremadura estarien en el tercer graó i només Cantàbria i Galícia se situarien en el nivell més baix.

Aquest nou sistema d''Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19' estableix cinc nivells diferents baix, mitjà, alt i extrem per a definir la situació en els municipis de més de 5.000 habitants i prendre mesures.

Es tenen en compte uns indicadors de risc que es divideixen en dos blocs. El primer inclou la incidència acumulada en 14 dies, la incidència acumulada en 7 dies, la incidència acumulada de persones més grans de 65 anys en 14 dies, la positivitat global de les proves diagnòstiques per setmana i el percentatge de casos amb traçabilitat; el segon, l'ocupació de llits d'hospitalització per COVID-19 i l'ocupació de llits UCI per casos de coronavirus.

El requisits de cada nivell 

Per a estar dins d'un o un altre nivell les comunitats han de superar dos paràmetres del primer bloc i un del segon. En el cas de les comunitats en situació extrem serien els següents: més de 250 casos per 100.000 habitants a 14 dies i de 125 a 7 dies, més de 150 i 75 en la població de més de 65 anys, una positivitat d'un 15% i una traçabilitat del 10% en què refereix al primer bloc. El segon exigiria un 20% d'ocupació de llits i un 25% en UCI.

També s'explica que en el cas de territoris petits, per sota de 5.000 habitants, a més d'aquests indicadors generals, es tindran en compte el número, la tendència i la velocitat de canvi dels casos diagnosticats en els últims 7 i 14 dies; la proporció de casos nous associats a brots; la taxa d'atac secundària; l'existència de punts calents (nombre de brots, les seves característiques i la seva situació de control; afectació de residències sociosanitàries, poblacions, etc).