Pla mig del diputat del PDECat, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu

Els quatre diputats del PDECat al Congrés esdevenen decisius en el futur de la legislatura espanyola

Pedro Sánchez negociarà els pressupostos amb els quatre diputats del PDECat, quan es confirmi el trencament amb JxCat

El PDECat i els seus quatre diputats al Congrés s'han convertit en decisius en el futur de la legislatura espanyola. En aquesta línia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu es posarà en contacte amb els quatre diputats del PDECat al Congrés dels Diputats per intentar negociar els pressupostos en el cas que es consumi la ruptura amb JxCAT i es produeixi l'escissió del grup a Madrid.

Ho ha dit en una entrevista al programa 'La Hora de la 1', de TVE, on ha insistit en la necessitat d’aprovar els pressupostos, i per fer-ho possible ha apuntat que el seu govern contactarà amb tots els grups parlamentaris i «també» amb els quatre diputats del PDECat, perquè «el nostre objectiu és aconseguir una majoria parlamentària que superi els 176 escons» que marquen la majoria absoluta.

En aquest sentit, en resposta a les paraules del president Sánchez, fonts de la direcció del PDECat han obert la porta a negociar l'aprovació dels pressupostos, afirmant que «no deixarem passar cap més oportunitat per aconseguir coses per Catalunya», apostant per una estratègia «a l’estil del PNB».

Els quatre diputats del PDECat a Madrid

Quan s'acabi confirmant la trencadissa amb JxCat, el PDECat comptarà amb quatre representants al Congrés dels Diputats dels vuit que va obtenir JxCat en les eleccions del passat 20-N. A Madrid, els postconvergents tenen com a home fort el secretari general del partit, Ferran Bel, que està acompanyat de Genís Boadella, Sergi Miquel i Concepció Cañadell. En aquest sentit, l'actual és una legislatura amb les majories molt ajustades, on els quatre vots del PDECat poden resultar decisius i el PDECat està decidit a treure profit de la seva posició.

Al Parlament de Catalunya, el PDECat també comptarà amb quatre diputats. S'han mantingut fidels el portaveu del partit Marc Solsona, així com Narcís Clarà, Montse Macià i Lluís Font. Si a Madrid les coses estan clares, caldrà veure com seran les relacions amb JxCat a la cambra catalana, després de l'expulsió d'Àngels Chacón del Govern, que el PDECat va definir com a «purga política» del president Torra.

En els pròxims dies, els vuit diputats del PDECat es reuniran per acabar de perfilar l'estratègia a seguir tant al Congrés com al Parlament. El partit veu com una oportunitat el fet de poder marcar perfil ideològic a les dues cambres, abans de les eleccions al Parlament.