El conseller d'Educació, Josep Bargalló, al costat del director general de Professorat, Ignasi García Plata

Josep Bargalló: «L'escola és el lloc més segur pels infants i els joves fora de casa»

El conseller d'Educació ha destacat les importants mesures de prevenció que s'aplicaran a tots els centres

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha comparegut aquest dilluns, 7 de setembre, per anunciar les últimes novetats sobre la tornada a l'escola, prevista per al pròxim 14 de setembre. En aquest sentit, Bargalló ha avançat que «serà un curs de constant adaptació», però ha destacat que «l'escola està acostumada a adaptar-se». 


Mascareta i desinfecció continuada per fer l'escola «el lloc més segur fora de casa»

Entre les novetats anunciades destaquen les sortides al pati per grups separats i amb mascareta, la desinfecció i ventilació dels espais comuns, l'ús obligatori del gel hidroalcohòlic i el rentatge de mans continuat, tant dels alumnes com del professorat. «Les escoles seran el lloc més segur fora de casa», ha insistit el conseller, que ha assenyalat que les dutxes de l'escola, per exemple, «només les podran fer servir els nens d'un mateix grup de convivència».

La situació epidemiològica també serà clau per determinar la duresa de les mesures en els diferents centres educatius. Així, no es descarta l'ús de mascareta també durant les classes. «Les reunions amb les famílies i entre el personal del centre hauran de ser telemàtiques, tret que siguin de grups inferiors a deu persones i sigui imprescindible fer-les presencials», ha afegit Bargalló. 

«Podem fer que sigui un curs millor. De les dificultats en podem fer avenços significatius», ha assegurat el conseller. Bargalló, paral·lelament, ha relatat que la Generalitat va dictar les primeres instruccions per a l'inici de curs el passat 3 de juliol, «molt abans que altres administracions de l'Estat i Europa».

Les ràtios a les aules i les activitats extraescolars

Bargalló també ha assegurat que la majoria de centres tenen unes ràtios «molt baixes». El conseller ha xifrat en un 70% els grups de l'educació pública que tenen unes ràtios de 20 alumnes o menys per grup-classe, quelcom facilitarà evitar la transmissió del coronavirus entre estudiants i professorat. 

El conseller ha aprofitat per instar els centres a garantir totes les mesures de seguretat en les activitats extraescolars, que s'organitzen des de les escoles o les AMPA. Bargalló no ha donat detalls, però, sobre si les activitats han de començar al setembre o a l'octubre, i ho ha deixat en mans dels centres, però sí que ha remarcat que no es pot permetre un curs sense activitats extraescolars.