Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Quatre regions sanitàries de Catalunya, amb el risc de rebrot encara per sobre de 700

Totes les ràtios de risc es troben entre 600 i vota 780, excepte l'Alt Pirineu i Aran, on se situa en 425,04

La situació de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya presenta una millora substancial respecte a setmanes enrere. El mateix infectòleg expert en la pandèmia, Orio Mitjà, explicava aquest dissabte, 7 de novembre, que creu que s'ha superat ja el pic de la segona onada del coronavirus al nostre país. El cert és que les dades ho reflecteixen i que mostren una evident millora del risc de tots els indicadors a les nou regions sanitàries. 

Per observar, però, l'evolució de la pandèmia i la tendència que pugui adquirir en el futur, cal fixar-nos en dos índexs concrets: el risc de rebrot i la taxa de propagació del virus. El darrer és optimista: les nou regions sanitàries de Catalunya tenen índex per sota de l'1, propers al 0,8 en alguns casos, de manera que es preveu que la ràtio d'infectats es vagi reduint amb el pas dels dies. Val a dir, però, que en una regió sanitària aquest índex se situa encara a l'1,00, de manera que cal un petit pas més per iniciar la tendència decreixent: es tracta de la regió metropolitana sud, que inclou l'Alt Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat.

El risc de rebrot, per sobre de 700 al Camp de Tarragona, la Catalunya Central

A banda de la taxa de propagació, el risc de rebrot se situa a tot Catalunya entre els 600 i els 780, a excepció de la regió de l'Alt Pirineu i Aran, on es troba en 425,04. En tots els casos, el risc segueix desbordat, ja que es considera «molt alt» des del moment en què sobre passa la taxa de 100. D'entre les regions sanitàries del país, n'hi ha quatre que presenten un risc de rebrot per sobre dels 700 punts. El Camp de Tarragona és, hores d'ara, la regió amb més risc de rebrot (778,35), seguit de la Catalunya Central (755,76). Encara per sobre dels 700 hi ha Girona (715,50) i la regió metropolitana nord (711,41).

Per sota del llindar dels 700 punts, trobem la regió metropolitana sud (689,73), les Terres de l'Ebre (672,73), la ciutat de Barcelona (665,26) i Lleida (606,39). En tots els casos, doncs, hi ha força camí per recórrer, encara, fins a arribar a una taxa inferior als 100 punts.