Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Profesionales sanitarios trabajando para luchar contra el coronavirus.

Les quatre seqüeles que pateixen les persones que han superat el coronavirus

Aquests són el cansament extrem, l'absència de son, l'alopècia i les ganes de plorar

Professionals sanitaris treballant per lluitar contra el coronavirus.
Un 30% dels pacients ja recuperats de coronavirus mostren encara algun símptoma respiratori com tos o sensació de manca d'aire. | CatalunyaDiari

Les seqüeles que deixa el coronavirus es poden perllongar al llarg del temps. Moltes persones que han aconseguit superar la malaltia en pateixen les seves conseqüències, fins i a mesos després d'haver patit la Covid-19. En aquest sentit, els serveis sanitaris han detectat quatre símptomes freqüents en els pacients que han passat la malaltia.

«No es troben al cent per cent i no tots, però en un 40% dels casos es presenten seqüeles, encara que hagin passat més de dos mesos des que han rebut l'alta», explica Chus Domínguez Santalla, metgessa internista del Complex Hospitalari Universitari de Santiago i especialista en malalties infeccioses.

Els quatre símptomes postcoronavirus

El fet que més ha cridat l'atenció dels experts és que aquestes seqüeles les presenten malalts de diferents edats i graus de complicació. És a dir, s'han detectat tant en persones joves que van cursar la malaltia de forma moderada o persones grans que van requerir ingrés a l'UCI.

Aquestes conseqüències que deixa el coronavirus són el cansament extrem, l'absència de son, l'alopècia i les ganes de plorar. Tot i això, també poden aparèixer seqüeles comunes com poden ser l'amiotròfia o debilitat muscular, en aquelles persones que van romandre en cures intensives, o la fatiga.

La doctora Domínguez ha explicat que un 30% dels pacients ja curats mostren encara algun símptoma respiratori com tos o sensació de manca d'aire. Tot i que les radiografies apareixen normals, les molèsties continuen i els experts intenten esbrinar si seran seqüeles temporals o cròniques.

Problemes emocionals després de patir el coronavirus

Segons la doctora Chus Domínguez, l'aspecte emocional és un dels més difícils d'avaluar i controlar. L'estrès i la sensibilitat generada després de cursar la malaltia poden ser els causants de problemes com la falta de son, l'alopècia o la tendència a plorar.

«Molts tenen trastorns de la son i estan fràgils emocionalment. Tot i que no sé quin percentatge d'això és a causa de la situació que hem viscut tots amb el confinament, a la qual cal sumar-li el fet d'estar ingressats en un hospital durant setmanes, sols en una habitació, i amb dificultat per comunicar-se», assenyalava la doctora.

En el cas de l'alopècia, passa el mateix. L'especialista no creu que sigui directament un efecte del SARS-CoV-2 i sí una conseqüència de l'estrès a què han estat sotmesos els pacients.