Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.

El que hauràs de tornar a Hisenda pel xec anticrisi de 200 €: fins a 60 euros

La mesura obligarà aquelles famílies amb ingressos de fins a 27.000 euros i que compleixin els requisits a la data de sol·licitud a declarar-ho a la Renda de 2024

El passat 15 de febrer, els ciutadans espanyols ja van trobar habilitada la sol·licitud del portal de l'Agència Tributària per a l'ajuda del xec únic de 200 euros. Era una mesura que va aprovar el Consell de govern al tercer paquet anticrisi per pal·liar les conseqüències econòmiques de la Guerra d'Ucraïna.

A més, és una ajuda destinada, principalment, a reduir la bretxa social i econòmica cada cop més agreujada per la inflació. Així mateix, pretén arribar a les llars que no hagin superat els 27.000 euros de renda anual el 31 de desembre de 2022. Els beneficiats, per tant, hauran d'incloure a la declaració de l'IRPF i l'ajuda percebuda en l'exercici de l'any que ve.

Els contribuents que superin el mínim establert han de pagar a Hisenda fins a 60 euros dels 200 rebuts. És en aquells casos la renda dels quals es troba entre 22.000, mínim a l'IRPF, i els 27.000 euros del màxim establert en aquesta ajuda. L'ajuda en aquests casos quedaria a 140 euros reals rebuts.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Requisits a complir per a la sol·licitud

Entre els requisits que han d'emplenar els sol·licitants han de tenir la residència habitual a Espanya. També hauran de mostrar que han realitzat alguna activitat professional durant el període 2022, o haver rebut alguna prestació o ajut per desocupació.

Aquells que compleixin els requisits publicats al Reial decret llei 20/2022 hauran d'emplenar un formulari electrònic a la pàgina web de l'Agència Tributària. Per això, necessitaran identificar-se amb Cl@ve PIN, certificat o DNI electrònics i aportant el DNI, el número de telèfon mòbil i el compte bancari on voldran que l'abonament es faci.

L'ajut dels 200 euros s'abona mitjançant transferència bancària entenent la notificació com l'acord de concessió per la recepció de la transferència. Quan la sol·licitud ja estigui presentada, si la informació de què disposi l'Agència Estatal d'Administració Tributària no és procedent, l'abonament de l'ajuda serà resolt denegatòriament. Serà un procés que indicarà a l'usuari les dades necessàries per consultar els motius de la denegació a la seu electrònica.

Segons els últims estudis publicats per l'OCU, ajudarà que les llars puguin fer front al sobrecost a la cistella de la compra. Només el 2022 va ascendir a 830 euros el preu. Els aliments de primera necessitat van presentar durant els darrers mesos de l'any una pujada rècord del 15,3%.

Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros
El xec de 200 euros planteja un dubte en les parelles | Catalunya Diari

Termini obert per a la sol·licitud

El termini es troba obert fins al pròxim 31 de març, per demanar l'ajuda. Els beneficiaris també han de tenir en compte una cosa molt important. Si la sol·licitud és aprovada, el pagament del xec t'arribarà al teu compte en un termini de tres mesos des de l'emissió de la sol·licitud.

Com sol·licitar el xec de 200 euros

Una de les opcions més ràpides és sol·licitar el xec a través de la pàgina web d'Hisenda. Primer accediràs a l'enllaç de l'Agència Tributària per triar 'Sol·licitud de la NOVA ajuda de 200 euros per a persones físiques'.

El portal web el conduirà al formulari en què el sol·licitant haurà d'aportar la seva informació personal. Si Hisenda té les teves dades personals, ja hi apareixeran tant el teu DNI o NIE com el teu nom i cognoms. En cas contrari, els hauràs d'introduir tu mateix.

A més, hauràs d'indicar si compleixes els requisits esmentats anteriorment. Després, el sol·licitant aportarà les dades referents al domicili habitual del 2022 amb tots els detalls. En cas que existissin caldrà aportar el DNI o NIE i dades dels convivents a la llar fins a la data de 31 de desembre de 2022.

L'últim pas és marcar la casella en què es declara la veracitat de les dades aportades i validar la declaració. Quan el sistema l'hagi desat, haurà de fer clic al botó 'Firmar i enviar.'

El sistema demanarà que confirmis aquestes dades novament, assegura't que no hi ha errors i envia la sol·licitud. Hisenda t'enviarà una confirmació i un PDF de la sol·licitud que contindrà un número d'expedient com el número de justificant. Aquest document referent el podràs utilitzar amb posterioritat i comprovar quin és l'estat de la teva sol·licitud.