Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un cotxe reposta benzina en una estació de servei, ia la dreta, un home amb gest pensatiu i mà a la barbeta

Què li passa al teu cotxe si barreges per error benzina 95 i benzina 98?

Segurament t'has fet aquesta pregunta més d'una vegada, i has de conèixer les diferències entre els dos combustibles

Quan vas a la benzinera a posar combustible poden sorgir diversos dubtes. I un dels més habituals rau en l'elecció del tipus de benzina. El més normal és optar per la benzina sense plom 95 en ser una mica més barata, però cal entendre en què consisteix i quines diferències té amb la 98.

Diferències entre la benzina 95 i la 98

La principal diferència entre la gasolina de 95 i la de 98 es troba a l'índex d'octanatge. Marca la resistència de la detonació prematura del carburant dins el cilindre del motor. Per tant, com més alt sigui aquest índex, la capacitat per evitar la denotació serà més gran i, per tant, el rendiment del motor serà més alt.

La benzina 98, dit això, es recomana per als vehicles de gamma alta, amb més cilindrada i un motor amb una compressió superior a 10,5:1. Així mateix, conté menys sofre, cosa que provoca que es consumeixi menys gasolina. Si voleu que el vostre motor duri més, el més recomanable és escollir sempre aquest assortiment quan vagis a la benzinera.

D'altra banda, s'aconsella proveir amb benzina 95 als cotxes que no tinguin prestacions molt elevades. És l'opció més econòmica, i les diferències amb la 98 no són gaire grans, per la qual cosa pots estalviar diners i que el cotxe rendeixi igual. Tot i això, el fabricant sol recomanar el tipus de gasolina que millor li ve al vehicle.

Què passa si barreges gasolina 95 i 98?

Combinar benzina de 95 i 98 no causa danys immediats al motor, però pot tenir conseqüències a llarg termini. Si es posa benzina 95 de forma regular en un vehicle que funciona millor amb la 98, hi pot haver una pèrdua de potència o a la mecànica. Així mateix, si passa al revés i es fa servir gasolina 98 en un vehicle que requereix 95 octans, no generarà efectes negatius.

Dit això, és fonamental conèixer les prestacions del vehicle i proveir-lo amb la benzina més adequada. Si voleu que el vostre cotxe tingui una vida útil més llarga, l'elecció del combustible pot jugar un paper molt important. El més aconsellable és no barrejar i decantar-se sempre pel que aparegui a la marca del dipòsit, a la part interna de la porta o al manual del propietari.